Maková štrúdľa so slovenským vínom

Prísady

Cesto:

  • 200 g kvalitnej hladkej múky
  • 80 – 100 ml vlažného mlieka
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžička octu
  • štipka soli

Náplň:

  • 2 hrsti strúhanky
  • 200 g mletého maku
  • 4 hrsti Korunného cukru práškového
  • 4 hrsti tmavého hrozna od vinára (ideálne Modrého portugalu)
  • olej na potretie štrúdle

Príprava

Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Hnetieme ho aspoň 15 minút, pretože teplota rúk je žiadaná. Potom ho necháme odležať aspoň na 6 hodín, ale pokojne aj 2 dni, v chladnom prostredí. Cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme ich na tenké plátky. Potrieme olejom, poprášime strúhankou a posypeme makom, cukrom a bobuľkami hrozna. Zavinieme, potrieme masťou alebo olejom a pečieme na 195 °C asi 25 minút.

Tip:

S touto štrúdľou sa môžete stretnúť v oblasti Malých Karpát, kde dozrieva hrozno Modrého portugalu. Preto veľké kupované bobuľky nenahradia ich chuť. Skúste hrozno zohnať od vinára.

Ďaľšie recepty