Nákyp z quinoi s tvarohom a čerešňami

Prísady

(na jednu veľkú formu na nákyp alebo 6 formičiek à 200 ml)

  • 500 ml mlieka
  • 200 g quinoi
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 120 g Korunného práškového cukru
  • 250 g tvarohu (10 % tuku v sušine)
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • kôra z jedného citróna
  • 300 g čerešní alebo višní (príp. čerešňový kompót)

http://www.korunnycukor.sk/produkty/product-detail/item/korunny-cukor-na-pripravu-sirupu-z-kvetov-bazy-a-byliniek/

Príprava

Mlieko privedieme do varu, pridáme quinou, prikryjeme a povaríme približne 15 minút (znížime teplotu). Na vypnutej platni ešte necháme dôjsť približne 10 minút. Potom quinou odložíme zo sporáka a necháme vychladnúť.  

Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešame do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh.  K vymiešanému maslu s cukrom a žĺtkami pridáme tvaroh, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Nakoniec zľahka primiešame quinou, čerešne a sneh.

Hmotou naplníme formu na nákyp a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C pol hodiny (v prípade formičiek sa doba pečenia príslušne skráti).

Hotový nákyp ešte posypeme práškovým cukrom.

Obmena: môžete použiť aj maliny alebo nastrúhané jablká


Ďaľšie recepty