Tradičné svadobné koláčiky

Prísady

(na cca 60 ks koláčikov)

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 200 g Korunného cukru kryštálového
  • 500 ml mlieka
  • 300 g masla
  • 1 a ¾ kocky droždia
  • 1 lyžička Korunného cukru kryštálového
  • 6 lyžičiek vlažného mlieka na kvások
  • 7 žĺtkov
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 celé vajce
  • 1 lyžica soli
  • citrónová kôra z 2 citrónov

Tvarohová náplň (na 30 ks koláčov)

  • 3 balenia tvarohu
  • 5 lyžíc Korunného cukru kryštálového
  • 3 žĺtky
  • pol lyžice zemiakového škrobu
  • 70 g lúpaných a polených mandlí na ozdobenie, prípadne zdobíme lekvárom

Lekvárová náplň (na 15 ks koláčov + lekvár na zdobenie tvarohových koláčikov)

Maková náplň

  • 200 g mletého maku
  • 400 ml mlieka
  • 4 lyžice Korunného cukru kryštálového
  • 2 lyžice lekváru
  • rum podľa chuti
  • 70 g lúpaných a polených mandlí na ozdobenie, prípadne zdobíme čerešňami

Mak povaríme s mliekom na hustejšiu kašu, potom pridáme všetky ostatné ingrediencie. 

Posýpka

Ručne všetko spojíme a posýpkou zdobíme koláčiky.

Príprava

Do misky rozdrobíme droždie izbovej teploty, pridáme cukor a mlieko. Prikryjeme a necháme na teplom mieste vzísť kvások.

Preosejeme múku, pridáme soľ, jeden bielok a citrónovú kôru. Ohrejeme si mlieko tak, aby bolo vlažné, a vlejeme ho do zmesi.

Krupicový cukor, vanilkový cukor, 5 žĺtkov vyšľaháme spolu s 250 gramami masla. Vyšľahanú zmes pridáme k múke aj s vybehnutým kváskom. Teraz použijeme hnetací robot alebo zapojíme svaly a vypracovávame ho asi 20 minút. Počas toho môžeme poprašovať hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo.

Necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.

Na doske si rozdelíme hotové cesto na kúsky, vypracovávame guľky, do ktorých vytvarujeme jamku a naplníme ho vybranou náplňou.

2 žĺtky zmiešame s mliekom a potierame nimi koláčiky. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 12 minút. Zvyšné maslo rozpustíme a len čo vytiahneme hotový plech, potrieme maslom pre ešte lepšiu chuť.

Ďaľšie recepty