Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný jesenný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. 

 

Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým obsahom lepku, ktorý zaručí, že cesto bude pružné a nebude sa trhať. Na štrúdľu sa preto používa hladká múka 00 extra, známa aj ako dvojnulka. Cesto musíte nechať odležať v teple aspoň hodinu a plnku už môžete pridať podľa svojho gusta. Jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú, makovo-višňovú, tvarohovú s hrozienkami alebo inú – takú, aká vám najviac chutí. 

Suroviny:

Cesto:

500 g hladkej múky

100 ml oleja

1 lyžica octu

250 ml vody

štipka soli

maslo na potieranie

Jablkovo-orechová plnka:

mleté orechy

strúhané jablká

hrozienka

cukor hnedý

mletá škorica

Makovo-višňová plnka:

mletý mak 

višne 

strúhané jablká

jemný kryštálový cukor  

 

Postup:

1. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, olej, ocot, vodu a začneme spracovávať cesto, ktoré musíte hniesť aspoň 30 minút. Výsledné cesto má byť vláčne, na pohľad leské. Bochník cesta jemne potrieme olejom (aby neobschol) a prikryjeme teplou miskou alebo hrncom. Necháme v teple odpočívať 60 minút.

 

Rada: Miesenie cesta si môžete zjednodušiť použitím kuchynského robota, ktorý ho vymiesi za vás.

2. Na stole si rozprestrieme čistú plachtu alebo obrus, mierne poprášime múkou, do stredu položíme cesto a začneme ho vyťahovať od stredu smerom von. Cesto najskôr rukami roztiahneme, potom ho naolejovanými rukami podoberieme hánkami a ťaháme od seba. Natiahnuté cesto položíme na plachtu a pokračujeme stále dookola, až ho roztiahneme celé. Správne natiahnuté cesto má byť priesvitné, pergamenové a bez trhlín. Ak sa vám ale roztrhne, nezúfajte, jednoducho ho spojte stlačením roztrhnutých častí.

 

Rada: Cesto si môžete rozdeliť na dve časti a každú vytiahnuť zvlášť. Štrúdľa nebude taká obrovská, ale bude sa vám s ňou lepšie manipulovať.

3. Roztiahnuté cesto pokvapkáme roztopeným maslom a plníme plnkou. Ako prvé uložíme postrúhané a vyžmýkané jablká, posypeme makom a cukrom. Višne dáme len na jednu polovicu a štrúdľu začneme stáčať z tej strany, na ktorej sú višne. Štrúdľa potom nebude taká hrboľatá. 

 

Rada: Višne môžeme nahradiť tmavým hroznom z domácej produkcie.

4. Druhú štrúdľu pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme postrúhanými a vyžmýkanými jablkami, nahrubo posekanými orechmi, umytými hrozienkami a hnedým cukrom. Hrubé okraje na ceste orežeme alebo odstrihneme nožnicami.

 

Rada: Cesto môžete najprv poprášiť jemnou strúhankou – tá zmierni prílišnú vlhkosť plnky.

5. Štrúdľu stáčame pomocou obrusu. Je to veľmi jednoduchý úkon: stačí uchopiť koniec obrusu, podvihnúť ho a štrúdľa sa sama stočí. Konce štrúdle zahneme alebo stlačíme. Potom ju opatrne pomocou obrusu preklopíme na plech.

 

Rada: Menšiu štrúdlu môžete preklopiť na papier na pečenie a spolu s ním ju preniesť na plech.

6. Štrúdľu na plechu poctivo ponatierame rozpusteným maslom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 190 °C. Pečieme 35 až 40 minút do zlatista.

 

Upečenú ju ešte za horúca znovu potrieme rozpusteným maslom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.