Recept na bublaninu je obľúbený snáď v každej domácnosti – hlavne tam, kde sú malé deti. Je to koláč, ktorý sa ako prvý pečie na jar, keď sa objaví prvé ovocie a najmä milované čerešne. Výborne chutí aj s jahodami alebo čučoriedkami. Zaneprázdnené gazdinky ocenia jednoduchosť prípravy. Ak nemáte zrovna poruke čerstvé ovocie, pokojne môžete použiť aj zavárané. Pripraviť cesto na bublaninu trvá naozaj iba 10 minút, stačí pridať ovocie a šup do rúry.

 

Suroviny:

500 g polohrubej múky

350 g Korunného cukru 

300 ml mlieka

4 vajcia

200 ml oleja

1 prášok do pečiva

A ešte:

čerešne alebo iné ovocie

Postup:

1. Príprava bublaniny je veľmi jednoduchá. Do misy dajte vajíčka, mlieko, olej, cukor a metličkou prešľahajte. Pridajte múku s práškom do pečiva a dobre premiešajte. Môžete použiť aj mixér alebo robot. 

 

 

Rada: Ak budete cesto miešať metličkou, použite radšej práškový cukor. Ak pracujete s mixérom, pokojne pridajte jemný kryštálový cukor.

2. Pripravené cesto vylejte na vymastený, stredne veľký pekáč s vyššími okrajmi. Môžete použiť aj papier na pečenie.

 

Rada: Ak použijete drobné ovocie, zvoľte radšej veľký plech, aby bolo cesto nižšie. 

3. Na cesto poukladajte umyté a osušené ovocie. Môžete použiť aj kompótové ovocie. 

 

 

Rada: Aby ovocie nekleslo na dno, zľahka ho obaľte v kokose, v cukre alebo v múke.

4. Bublaninu pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút – záleží od veľkosti plechu, na ktorom pečiete.

 

5. Koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 až 35 minút.

 

 

Upečenú bublaninu necháme vychladnúť. Môžeme ju aj pocukrovať.

 

Na bublaninu viete použiť rôzne ovocie. Najčastejšie sa používajú čerešne, ale výborná je aj z ríbezlí, jahôd či čučoriedok. Ak použijete kompótové ovocie, nechajte ho odtiecť na sitku a až potom ho ukladajte na cesto. Vyskúšajte aj bublaninu z marhuľového kompótu – je výborná.

Rada: Veľké kúsky ovocia nakrájajte na drobnejšie – ovocie neklesne ku dnu, bublanina bude oveľa krajšia a hlavne sa bude lepšie krájať.