Medovníky, linecké, šamrole, špice... Podvedome už teraz isto kalkulujete, čo všetko musíte do Vianoc stihnúť. Obzvlášť pri pečení platí, že menej je niekedy viac. Aby ste pri pomyslení na túto príjemnú činnosť nemali hrôzu v očiach, spísali sme pre vás užitočné rady, ako efektívne využiť predvianočný čas v kuchyni a pripraviť sladké dobroty s rozumom.

Pečte s mierou

V sviatočnom období sa stoly prehýbajú pod ťarchou rozmanitých dobrôt. Spolu s majonézovým šalátom a vyprážanými rybami sú dôležitou súčasťou slávnostných dní cukrovinky. S pečením to však počas sviatkov nepreháňajte. Na Vianoce si pokojne vystačíte aj s dvomi, tromi druhmi koláčov, čím predídete zbytočnému vyhadzovaniu. Namiesto nadmerného vypekania stavte na drobné pečivo, ktoré si môžete odložiť na neskôr. Inšpirujte sa tiež nenáročnými dezertmi vhodnými ako rýchle sladké pohostenie pre návštevy.

Obr.: Koľko druhov sladkého pečiete na Vianoce Vy?

Jedna plnka, dva koláče

Atmosféra sviatočného pečenia je nezameniteľná, dlhé hodiny strávené pri rúre dokážu však aj poriadne unaviť. Zjednodušte si vypekanie, veď z jednej plnky môžu vzniknúť aj dva rôzne koláče. Nápadom sa medze nekladú. Pokiaľ vám zostala čokoládová plnka z rezov, nebojte sa ju použiť na piškótové cesto, z ktorého vytvarujete roládu. Skvelá orechová plnka zase poslúži na dochutenie vianočných košíčkov alebo na naplnenie chutných rožtekov.

Nepodceňte prípravu

Sviatočnému chaosu  predídete tým, že si vopred pripravíte, čo sa dá. Neznamená to, že koláče musíte mať upečené s príchodom adventu, stačí, keď si len v predstihu vypracujete cesto. Práve medovníkové alebo cesto na linecké koláče je vhodné spracovať pár dní pred sviatočným obdobím. Vašim sladkým pochúťkam niekoľkohodinový oddych prospeje — ingrediencie sa spoja a s cestom sa vám bude ľahko pracovať. 

Obr.: S "oddýchnutým" cestom na vybrané pochúťky sa pracuje ľahšie

K správnej príprave patrí aj premyslieť si vopred, čo vlastne budete piecť. Na základe toho si zostavte nákupný zoznam a nakúpte, čo sa dá, skôr ako budú obchody preplnené ľuďmi a rady na zaplatenie za tovar sa budú tiahnuť donekonečna. Múka, cukor, prísady ako oriešky či med a podobne majú dlhú trvanlivosť, netreba ich preto kupovať na poslednú chvíľu.

Použite orechy, tvaroh, ovocie

Pripravte si na sviatky nielen sladké, ale aj výživné dobroty. Husté maslové krémy a hrubé cesto nahraďte zdravšou verziou, na ktorej si rovnako pochutnáte. Upiecť môžete okrem iného šťavnatú štrúdľu, ktorá bude lákadlom pre rodinu a všetky návštevy. Použiť môžete zásoby z vašej komory, ideálnymi prísadami sú orechy, hrozienka, mak alebo ovocie, ktoré dodajú  koláčom znamenitú chuť a vášmu telu dôležité vitamíny a minerály. Nebojte sa pridať ani tvaroh, ktorý váš organizmus obohatí o potrebný vápnik.

Čo nezjete, odložte

Ak ste stihli napiecť sviatočné pečivo v predstihu alebo vám, naopak, nejaké po sviatkoch zostalo, nezúfajte. Odložte ho a vytiahnite v pravý čas. Uskladniť môžete iba trvanlivé pečivo, akým sú rožteky, sušienky či medvedie labky. Pri uchovávaní dbajte na to, aby boli cukrovinky odložené v uzavretých nádobách v chladnej miestnosti. Na skladovanie jednotlivých druhov môžete použiť aj chladničku, do ktorej uložíte plastové nádobky naplnené pečivom. Tak zabezpečíte, že si sladké pochúťky budete môcť vychutnávať aj s odstupom niekoľkých týždňov.

Využite naozaj všetko

Zostali vám pri pečení suroviny, ktoré je škoda vyhodiť? Upečte z nich ľahkú a jednoduchú delikatesu na sviatočný stôl. Z prebytočných bielkov za pomoci cukru a snehu vykúzlite jemné snehové pusinky, čokoládu na varenie najlepšie zužitkujete v podobe ozdobných ostružliniek či polevy na záverečné dekorovanie.

Koncoročné sviatky sú synonymom hojnosti. S príchodom adventu sa z kuchýň šíri čoraz intenzívnejšia vôňa čerstvo upečených koláčov. Nepokazte si preto čarovné obdobie roka stresom v kuchyni. Vyhraďte si dostatok času na úkony, ktoré môžete stihnúť vopred a neovplyvnia kvalitu pečenia. Zvážte, koľko sladkého ste vyhodili po minulých sviatkoch a koľko v skutočnosti potrebujete upiecť. Odvážte sa v kuchyni experimentovať a nahraďte bohaté krémy ovocnými štrúdľami alebo chutným tvarožníkom. Nezabudnite najmä, že sviatky pokoja sú iba raz v roku, preto by vás prípravy na ne nemali zahltiť a unaviť, ale mali by ste si ich vychutnať.