Banánový chlebíček s pistáciami

Prísady

Forma veľká asi 30 krát 11 cm
16 plátkov

Cesto:

  • 450 g lúpaných prezretých banánov
  • 280 g Korunný cukor hnedý trstinový
  • 3 vajcia veľkosť M
  • 30 g pistácií
  • 100 g jogurtu
  • 50 g oleja
  • 200 g hladká múka
  • 100 g celozrnná múka pšeničná
  • 50 g cornflakes
  • 6 g jedlá sóda
  • 6 g prášku do pečiva
  • 2 g škorice
  • 2 g soľ

Na posypanie:

  • 40 g dyňových semienok
  • 30 g cornflakes

Karamelová pomazánka:

  • 100 g masla
  • 130 g Korunný cukor hnedý trstinový
  • 150 g smotany na šľahanie
  • 3 g soľ

Príprava

Do misy navážime banány, čím zrelšie, tým lepšie. Pridáme cukor a vajcia a potom vidličkou rozmačkáme. Nie je dôležité , aby bola zmes úplne hladká, naopak, kúsky banánov sú celkom v poriadku . Potom pridáme jogurt a olej a stierkou   zamiešame. Nakoniec pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymiešame dohladka. Chlebíčkovú formu vymažeme olejom a vyložíme pásom papiera na pečenie a nalejeme do nej cesto. Povrch posypeme zmesou semienok a cornflakes. Pečieme v rozohriatej rúre na160°C asi 45 až 50 min., pokiaľ nezostane špajdľa zapichnutá do stredu celkom suchá. Necháme ho na mriežke vychladnúť a vyberieme ho z formy.

Na karamel rozpustíme v hrnci maslo, pridáme cukor a soľ a miešame , pokiaľ nezískame karamel svetlo zlatej farby. Opatrne ho zalejeme vriacou smotanou a rozmiešame dohladka. Dobre prevaríme a potom ho nalejeme do misky a necháme ho úplne  vychladnúť. Jednotlivé plátky vychladnutého chlebička potierame  tenkou vrstvou karamelovej pomazánky a pochutnáváme si.

Ďaľšie recepty