Nepečené ovocné poháre a domáci sirup

» prejsť k videu

    Usmievavé a tancujúce poháre

Prísady

Poháre:

  • 500 g jemného odtučneného tvarohu
  • 200 ml bieleho light jogurtu
  • 3 PL Korunného BIO cukru kryštálového
  • 1 vanilkový struk
  • 200 g ovsených vločiek
  • 2 PL medu
  • 50 g nasekaných vlašských orechov

Ovocné coulis:

Domáci sirup:

Ostatné:

  • 300 g drobného ovocia na dozdobenie
  • gázu
  • sitko
  • lievik
  • uzatvárateľné sklenené fľaše na sirup

Príprava

Poháre:

Vo väčšej miske zmiešame tvaroh a jogurt, pridáme vanilkové semienka, cukor a vymiešame na hladký krém. Potom si ovsené vločky a nasekané orechy krátko opečieme na suchej panvici, rozdelíme do pohárov a pokvapkáme medom. Následne do pohárov dáme tvarohovo-jogurtovú zmes asi do ½.

Z mrazenej ovocnej zmesi pripravíme coulis. Mrazené lesné ovocie a hnedý cukor v hrnci privedieme do varu, opatrne premiešavame, varíme asi 1 – 2 minúty. Vo vode si rozpustíme škrob a prilejeme k ovociu, za občasného miešania varíme do zhustnutia. Ovocnú zmes prelejeme do studenej misky a necháme vychladnúť. Vychladnutú ovocnú zmes rovnomerne rozdelíme do pohárov a ozdobíme s drobným ovocím a mätou.

Domáci ovocný sirup:

Ovocie umyjeme, dáme do hrnca s vodou, cukrom a necháme 5 – 10 minút povariť.  Ovocnú zmes prelejeme cez sitko a zvyšné ovocie prepasírujeme (napríklad cez pasírovacie sitko alebo priamo cez sitko popretláčame pri cedení).  Sirup ešte 3-krát precedíme, 2-krát cez sitko a posledný-krát spodok sitka vystelieme gázou a sirup precedíme, aby sme zachytili všetky jadierka z drobného ovocia. Následne horúci sirup cez lievik prelievame do fliaš, dobre uzavrieme a necháme v chlade.  Keďže sme sirup liali do fliaš horúci, nemusíme ho sterilizovať. Pokiaľ uzavreté fľaše vysterilizujeme aspoň 5 minút, môžete ich skladovať v komore a sirup vydrží dlhšie.

Tip:

Riedenie sirupu - 1 diel sirupu a 6 dielov vody.

 

http://www.korunnycukor.sk/meta-navigation/newsletter/

Ďaľšie recepty