Sirup z ružových kvetov

Prísady

 

 

Príprava

Ružové lupienky otrháme, opláchneme pod studenou vodou a opatrne odstránime tvrdú bielu časť, ktorou boli lupienky prirastené ku kalichu.  

Lupienky potom dáme do misy a zalejeme 1 litrom vriacej vody. Zopár lupienkov vyberieme z vody, vytlačíme a opäť vložíme do vody. Prikryjeme papierom na pečenie a necháme minimálne 24 hodín lúhovať. (Ružové farbivá ostanú vo vode, preto budú lupienky po vytlačení biele.)

Vodu potom precedíme cez sitko, pridáme 1 kg cukru na prípravu sirupu a šťavou z jedného citróna, necháme zovrieť a varíme, kým nie je roztok číry a kým sa nerozpustia kryštály cukru. Pre dosiahnutie dlhšej trvanlivosti sirup pred plnením do fliaš ešte 3-5 minút povaríme.

Potom sirup nalejeme do vysterilizovaných fliaš, dobre uzatvoríme a uskladníme na chladnom mieste.  


Riedenie


 1 diel sirupu + 6 dielov vody
Po otvorení uchovávajte v chladničke a rýchlo spotrebujte.

Ďaľšie recepty