Máte radi dukátové buchtičky? Pripravujete si ich doma, alebo si na ne spomínate len zo školskej jedálne? Ak vám ich robievala babka cez prázdniny, máte šťastie, pretože viete, ako chutia pravé domáce dukátové buchtičky. Pripraviť ich nie je žiadna veda – potrebujete len trochu trpezlivosti a lásky k pečeniu.

 

Dukátové buchtičky milujú hlavne deti. Môžete si ich kúpiť aj ako polotovar, uvariť puding a máte rýchly a chutný obed alebo večeru na stole. Ak si však dáte záležať a pripravíte domáce buchtičky s krémom z vanilkového lusku, zaručene budú chutiť ešte lepšie.

Suroviny:

500 g polohrubej múky

20 g čerstvého droždia

70 g Korunného cukru kryštálového

300 ml mlieka

80 g masla

2 vajcia

citrónová kôra

štipka soli

maslo alebo olej na potieranie

Vanilkový krém:

200 ml šľahačkovej smotany 33 %

200 ml mlieka

2 lyžice Korunného cukru kryštálového

vanilkový lusk

3 žĺtky

2 lyžice Korunného cukru trstinového

Postup:

1. V troche vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme kvások, zvyšok mlieka, zmäknuté maslo, vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Vypracujeme mäkké, nelepivé cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.

 

 

Rada: Citrón pred použitím buď namočte do octovej vody, opláchnite a dobre osušte, alebo použite chemicky neošetrený citrón. 

2. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na pásy a tie na približne rovnako veľké kúsky. Vhodný pekáč dobre vytrieme rozpusteným maslom alebo olejom. Z kúskov cesta formujeme maličké buchtičky a ukladáme ich tesne k sebe do pekáčika. Potierame rozpusteným maslom alebo olejom zo všetkých strán.

 

Rada: Oveľa rýchlejšie sa s cestom pracuje, ak si ruky potriete olejom, a tak formujete buchtičky. Nemusíte teda prácne potierať každú buchtičku.

3. Povrch naskladaných buchtičiek ešte potrieme maslom a necháme asi 20 minút kysnúť. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi 15 až 20 minút – toto záleží od veľkosti buchtičiek a, samozrejme, od rúry.

 

 

Rada: Či sú buchtičky upečené zistíte, ak do nich pichnete špajdľu. Ak sa cesto nelepí, sú hotové.

4. Na prípravu vanilkového krému si dáme variť šľahačku, mlieko a cukor. Vanilkový lusk rozrežeme po dĺžke, dreň nožíkom vyškrabkáme a pridáme do mlieka. Zmes necháme len zovrieť (nesmie sa variť), ihneď odstavíme a necháme 15 minút lúhovať.

 

Rada: Šupku z vanilkového lusku nevyhadzujte. Nakrájate ju na kúsky a vložte do nádoby s jemným kryštálovým cukrom. Získate tak voňavý vanilkový cukor.

5. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do peny.

 

 

6. Mliečnu zmes po vylúhovaní môžeme precediť, aby sme sa zbavili čiernych zrniečok (ale nie je to podmienkou). Mlieko pomaly zašľahávame do žĺtkov. Robíme to pomaly a opatrne, aby sa žĺtky nezrazili. Potom hrnček s krémom postavíme nad hrniec s horúcou vodou. Nad parou miešame až do zhustnutia. Krém sa nesmie variť.

 

 

Rada: Kupujte vanilkové lusky uložené v ochranných tubách, ktoré zaručujú, že nekúpite vysušený struk, ktorý je prakticky nepoužiteľný.

7. Upečené, ešte teplé buchtičky prelejte krémom.

 

 

Rada: Samotné upečené buchtičky môžete aj zamraziť.

Ani pri takom klasickom jedle, akým sú dukátové buchtičky, sa nemusíme báť experimentovať. Môžeme ich podávať s čerstvým ovocím, posypané čokoládou, alebo klasický vanilkový krém nahradiť pudingom – napríklad karamelovým alebo takým, ktorý ľúbia vaše deti.