Leto bez zmrzliny si asi nevieme ani predstaviť. Chladivá osviežujúca maškrta je pre väčšinu z nás v horúcich dňoch vytúženou samozrejmosťou. Milujú ju deti i dospelí a z roka na rok nás prekvapujú nové a nové, občas aj veľmi netradičné, príchute. Kde sa vzala zmrzlina, kto jej konzumuje najviac, ako vznikol kornútok či koľkými ťahmi jazyka vraj človek zlíže kopček zmrzliny? O tomto, ako aj o ďalších zaujímavostiach, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Skôr ako si ľudstvo mohlo pochutnávať na osviežujúcich príchutiach od výmyslu sveta, bolo potrebné oboznámiť sa s vlastnosťami ľadu. Prvé, približne 5000 rokov staré zmienky o ľadovom experimentovaní pochádzajú z Číny. Čínski panovníci si nechávali vyhĺbiť do zeme jamy obložené drevom, ktoré boli ideálnym miestom pre uskladnenie snehu alebo prírodného ľadu. V lete ľadové zásoby pridávali do nápojov.

Sladký ľad

O čosi mlsnejšie jazýčky mali v období antiky Rimania. Známi milovníci dobrého jedla vylepšili aj ľadové osvieženie. Zmrazenú vodu zmiešali s ovocím a medom a ľahká delikatesa bola na svete. Podobné mrazené dezerty boli obľúbené aj v Oriente — prírodný ľad nazbieraný v horách získaval výnimočnú chuť vďaka pridaným sirupom, vínu a koreninám.

Začiatky zmrzliny v Európe môžeme pripísať cestovateľovi Marcovi Polovi. Známy Benátčan v 13. storočí opísal spôsob, akým v Číne pripravujú ochutenú snehovú špecialitu. Ľadovej maškrte preto už nič nestálo v ceste ani na európskom kontinente. Postupne si podmanila Talianov a Francúzov, ktorí zo zmrzliny spravili cukrársku delikatesu a začali s ňou obchodovať. 

V 19. storočí sa chladená lahôdka dostala za veľkú mláku. V zmrzlinovej veľmoci, Amerike, boli v tom čase vynájdené stroje na jej prípravu a tiež bola založená prvá fabrika.

Zmrzlina sa stala sladkou delikatesou. Rôzne príchute, polevy, kúsky ovocia, keksov, čokolády, oriešky, bylinky — každý si môže nájsť chladivú maškrtu presne podľa svojej chuti.

Od vanilky k slanine

V súčasnosti sa inovácie dotýkajú rôznych oblastí ľudského života a veru sa nevyhýbajú ani zmrzline. Jej výrobcovia sa z roka na rok pokúšajú priniesť na trh zaujímavejšiu, neobyčajnejšiu a chutnejšiu verziu ako doposiaľ. Tradičné čokoládové a vanilkové príchute zápasia s rozmanitou konkurenciou. V rozličných kútoch zeme si preto môžete pochutnať na zmrzline ako zo sci-fi filmu — pizzovej, daroch mora, pikantnej s čili papričkami alebo slaninovej. Ak ste sa už stratili v záplave chutí, potvrdzujeme, že reč je ešte stále o zmrzline. Pozrite sa spolu s nami na pár skutočne odvážnych príchutí.

Rezeň v kornútku

Ak zamierite k našim západným susedom — do Viedne, môže sa vám stať, že pri potulkách mestom natrafíte na skutočný „cukrársky pôžitok“. Zmrzlina s príchuťou rezňa (Wiener Schnitzel) alebo syrová (Leberkäse) síce nepatrí medzi najpredávanejšie, rozhodne však priťahuje pozornosť zvedavcov minimálne svojím názvom.

K netradičným rozhodne môžeme zaradiť aj homárovú zmrzlinu. Kúsky vareného homára v kombinácii s vanilkovou zmrzlinou... hm, ochutnali by ste? (zdroj obr.: sajiansedap.grid.id)

Pre milovíkov piva

Určite máte vo svojom okolí niekoho, kto zbožňuje pivo a zlatistý mok si vychutná so železnou pravidelnosťou. Čo tak dopriať mu aj pivné zmrzlinové osvieženie? Kopčeky s príchuťou oroseného si môžete dopriať vo viacerých českých reštauráciách alebo vyrobiť v pohodlí domova. Stačí vám k tomu len dávka odvahy a ingrediencie. Namieste je však upozornenie, že horká zmrzlina sa rovnako ako tekutý originál neodporúča vodičom, ktorí by z nej mohli „nafúkať“.

Máte zvyšnú tisícku?

Ani mrazený svet nepozná hranice. Zmrzlina, z ktorej sa vám zatočí hlava, je chuťovkou pre všetkých maškrtníkov, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Za približne 1000 eur si ju vychutnáte v prepychovom Dubaji alebo v luxusnej štvrti Upper East Side na Manhattane. Aj keď cukrári v oboch mestách sú pri príprave zmrzliny verní svojmu receptu, jedno je pri príprave zmrzlinovej pochúťky spoločné — exkluzívne ingrediencie a zdobenie 23 karátovým zlatom. Kto pri návšteve Dubaja nemusí hľadieť na peniaze a dopraje si takúto zmrzlinu, odnesie si so sebou ako hmotnú spomienku vzácnu misku a lyžičku Versace.

Zmrzlina zdobená jedlým zlatom a podávaná v miske s lyžičkou, ktoré zákazníkovi ostávajú (zdroj obr.: businessinsider.com).

Zaujímavosti zo sveta zmrzliny

  • Jeden kopček zmrzliny zlížete približne 50 ťahmi jazyka.
  • Zmrzlina Xameleon mení farbu, keď sa jej dotknete jazykom.
  • Najviac zmrzliny ročne skonzumujú vraj Američania (cca 26 l na osobu), za nimi nasledujú obyvatelia Nového Zélandu (cca 23 l na osobu) a Austrálie (cca 18 l na osobu).
  • Vafľový kornútok bol vynájdený v roku 1904. Stalo sa tak na základe „zúfalstva“ jedného z predajcov zmrzliny na svetovom veľtrhu v St. Louis. Dopyt po zmrzline bol taký veľký, že mu nestačili mištičky a obrátil sa s prosbou o pomoc na predajcu vaflí, ktorý bol tiež účastný veľtrhu. Ten z vaflí začal vyrábať „kužele“, do ktorých náš zúfalý predajca mohol servírovať zmrzlinu. Táto novinka sa hneď zákazníkom zapáčila a kornútky sa stali hitom. 
  • Čokoládová zmrzlina bola vynájdená skôr ako vanilková. Vanilková zmrzlina je svetovo najobľúbenejšia, potom nasleduje v obľúbenosti čokoládová.
  • Cukor patrí k veľmi dôležitým surovinám pri výrobe zmrzliny. Nielen kvôli sladkej chuti, ktorú chladivej pochúťke dodáva, ale hlavne kvôli konzistencii. Cukor totiž znižuje bod mrazu vody obsiahnutej v zmrzline — stará sa teda o to, aby sa v zmrzline v našich mrazničkách nevytvorili ľadové kryštáliky a zmrzlina si zachovala svoju jemnú konzistenciu.