Krehké cesto

Prísady

  • 160 g múky
  • 100 g masla
  • 1 štipka soli
  • 50 g Korunného cukru práškového
  • ½ bal. vanilkového cukru
  • 1 ČL nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného citróna
  • 1 žĺtok

Príprava

Cesto by malo po upečení zostať jemné a krehké. V žiadnom prípade nesmie byť tvrdé alebo tuhé. Dôležité je, aby boli prísady na prípravu krehkého cesta studené. Cesto dobre zabalené v alobale môžete uchovávať v chladničke až osem dní. Dá sa použiť klasicky na pečenie keksov alebo ako základ pre rezy či koláče.  

Múku preosejeme na pracovnú dosku a vytvoríme v ňom priehlbinu, do ktorej pridáme zvyšné prísady. Múku pomocou palety postupne posúvame do stredu a premiešame s ostatnými prísadami. Studenými rukami dobre zmiesime, kým nie je cesto vláčne. Vyformujeme do tvaru gule, zabalíme do fólie a na chladnom mieste necháme odpočinúť minimálne 30 minút.

Ďaľšie recepty