V snahe dopriať si len to najlepšie veľakrát siahame po drahom exotickom ovocí, a pritom ani netušíme, aké poklady máme u nás doma, na Slovensku. Jedným z nich sú aj čučoriedky. Vitamínová bomba ukrytá v malej modročiernej guľôčke plnej minerálov a prírodných antioxidantov. Rastie v našich podhorských a horských oblastiach, väčšinou v chránených územiach. Ich zber je, až na výnimky, zakázaný. To ale neznamená, že koláč s čučoriedkami bude pre nás nedostupnou vzácnosťou. Naše slovenské čučoriedky sa dajú, našťastie, nahradiť, pretože dnes už aj v nižších polohách pestujú záhradkári kanadské čučoriedky. No a bežne si ich vieme kúpiť aj v obchodoch, takže si ich môžeme dopriať po celý rok – v lete čerstvé, v zime mrazené.

 

Čučoriedky sú ideálne na koláč, do buchiet, na džem, ale sušia sa aj ich listy na čaj. Dokonca sa z nich pripravuje víno. V kuchyni ich môžeme použiť ako prírodné farbivo a bez problémov ich vieme zmraziť aj sušiť. Ale asi najviac potešíte svojich najbližších dobrým koláčikom – takým, aký piekli ešte naše babičky.


Suroviny:

na cesto:

125 g masla

50 g práškového Korunného cukru 

1 celé vajce

2 lyžice mlieka

250 g polohrubej múky

1 malá lyžička prášku do pečiva

 

na posýpku: 

2 lyžice hnedého Korunného cukru

2 lyžice ovsených vločiek

2 lyžice hrubej múky

2 lyžice studeného masla

 

a ešte:

čučoriedkový džem

čučoriedky

mandľové lupienky 

bielok

 

Postup:

  1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme celé vajce a mlieko. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a pridáme do maslovej hmoty. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.

               

 

 

2.     Na posýpku zmiešame všetky suroviny tak, aby nám vznikla hrudkovitá zmes. Ovsené vločky dodajú posýpke chrumkavosť.

 

3.     Chladné cesto rovnomerne rozprestrieme rukami na dno formy, okraje vyvýšime. Cesto potrieme čučoriedkovým džemom zmiešaným s čerstvými čučoriedkami, poprášime hnedým cukrom. 

 

Rada: Ak nemáte džem, stačí, ak hrsť čučoriedok spolu s cukrom povaríte a vychladnuté natriete na koláč.

 4.     Na čučoriedky nasypeme v hrubej vrstve posýpku a vrch ešte ozdobíme čučoriedkami. Okraje cesta zahneme smerom dovnútra. 

 

Rada: Ak použijete mrazené čučoriedky, nikdy ich nerozmrazujte. Uložte ich na cesto ešte zmrznuté a dajte piecť.

5.     Koláč pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom koláč vyberieme, okraje potrieme bielkom, posypeme mandľovými lupienkami, teplotu zvýšime na 200 °C a dáme ešte zapiecť.

 

6.     Koláč necháme úplne vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a podávame.

 

 

Ďalšie recepty zo Sladkej klasiky

#2: Orechový koláč

#3: Pravá ťahaná štrúdľa