Nadýchané parené buchty patria k tradičným a určite aj k jedným z najlepších múčnych jedál, ktoré milujú dospelí i deti. Sú veľmi jednoduché na prípravu. Môžeme ich plniť rôznymi plnkami a použiť obľúbené posýpky, takže si každý príde na svoje. Ak boli v minulosti jedlom chudobných, dnes sú skôr lahôdkou, ktorú pripravujeme len občas.

 

Suroviny:

400 g polohrubej múky

20 g čerstvého droždia

250 ml vlažného mlieka

20 g Korunného cukru kryštálového

1 vajce

štipka soli

Náplň:

slivkový lekvár

marhule

Na posypanie:

mletý mak 

mleté orechy

kakao

tvaroh

Korunný cukor práškový

maslo na potretie

  

Postup:

1. V troche mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme kvások, zvyšok mlieka, vajce a štipku soli. Cesto vymiešame – bude trochu redšie a lepivé, preto ho musíme vypracovať varechou. Cesto posypeme múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.

 

2. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Cesto nakrájame na štvorce alebo vykrajujeme kolieska – na každé dáme kôpku slivkového lekváru. 

 

Rada: Použiť môžeme aj sezónne ovocie, napríklad jahody, marhule, ale aj kompóty, džemy či nutellu.

3. Každý kúsok cesta aj s náplňou zvinieme do batôžka, spoje dobre popritláčame a uložíme na pomúčenú dosku spojom dolu. Buchty zľahka pomúčime, prikryjeme obrúskom a necháme asi 20 minút podkysnúť.

 

Rada: V buchte nesmie zostať žiaden otvor, lebo by nám plnka pri parení vytiekla.

4. Do hrnca dáme variť vodu. Paráčik potrieme olejom a uložíme naň buchty tak, aby sa nedotýkali. Okraje buchiet zľahka natrieme olejom, aby sa nezlepili. Parák vložíme do hrnca s vriacou vodou tak, aby bol asi 1 cm nad vodou. Paríme 7 až 10 minút (podľa veľkosti buchiet).

Či sú buchty naparené, overíme špáradlom, ktoré zapichneme do buchty. Ak je špáradlo suché, buchty sú naparené a môžeme ich vybrať a uložiť na pripravený podnos. Buchty niekoľkokrát popicháme, aby nám nespľasli, a potrieme roztopeným maslom.

 

Rada: Výborným pomocníkom pri parení buchiet je parný hrniec. Má výhodu v tom, že na jedno parenie pripravíte 10 až 12 buchiet.

5. Ešte teplé parené buchty posypeme posýpkou podľa vlastnej chuti. Najobľúbenejšie sú makové, orechové a kakaové – samozrejme, zmiešané s práškovým cukrom.

 

Rada: Namiesto orechov môžete použiť na masle opraženú strúhanku, ktorú po vychladnutí zmiešate s práškovým cukrom.

6. Parené buchty sú najlepšie čerstvé. Ak ich ale neskonzumujete všetky, na druhý deň ich môžete opiecť na horúcom oleji – získajú chrumkavú kôrku a budú rovnako chutné ako čerstvé.

 

Tip: Buchty môžete aj zmraziť. Vychladnuté ich dajte do plastovej nádoby alebo na podnos a zabaľte do fólie.

 

Pri plnení parených buchiet sa fantázii medze nekladú. Plnky môžete aj rôzne kombinovať, napr. slivkový lekvár a marhule, jahody a nutella. Použiť viete aj sušené ovocie, ktoré ale pred použitím musíte namočiť do vody.

Tip: Skúste namočiť sušené marhule alebo slivky na noc do rumu a parené buchty sa razom zmenia na výborný dezert – samozrejme, len pre dospelých.