Hrnčekové koláče sa tešia veľkej obľube. Sú také jednoduché, že ich zvládne každá gazdiná. Práve tento recept patrí k tým úplne najjednoduchším a veľmi variabilným. Stačí vám jeden hrnček, miska, metlička a cesto máte o pár minút hotové. Potrebovať budete ešte ovocie podľa sezóny posypané mrveničkou – a chutný koláč je na stole. Viete, čo je skvelé? Že môže byť vždy iný – napríklad ak pridáte do cesta kakao či do mrveničky orechy alebo kokos.

 

Suroviny:

1 hrnček polohrubej múky

1 hrnček hladkej múky špaldovej

1 hrnček Korunného kryštálového cukru

1 hrnček mlieka

½ hrnčeka oleja

1 vanilkový cukor

1 prášok do pečiva

2 vajcia

Mrvenička:

4 lyžice hrubej múky

4 lyžice Korunného kryštálového cukru

2 lyžice masti alebo masla

Ďalej:

ovocie podľa vlastného výberu

a Korunný hnedý cukor na obalenie ovocia

Postup:

1. Všetky suroviny na cesto zmiešajte pomocou elektrického šľahača alebo metličky.

 

 

Rada: Na toto množstvo použite stredne veľký a hlboký pekáč s rozmermi približne 30 x 38 cm.


2. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný pekáč. Ovocie obaľte v hnedom cukre a rozvrstvite na cesto. Môžete použiť čerstvé, ale aj kompótové. Mrazené ovocie nerozmrazujte, ale uložte ho ešte zmrazené na cesto. Dôležité je, aby ovocie nebolo rozmočené.

 

Rada: Aby ovocie pri pečení nekleslo na dno, obaľte ho v múke, v cukre alebo v kokose. Až potom ho dajte na cesto.


3. Mrveničku si pripravte zmiešaním 3 surovín – múky, cukru a tuku. Aj v tomto prípade môžete experimentovať a časť múky nahradiť kokosom, orechami či ovsenými vločkami.

 

 

Rada: Masť alebo maslo môžete nahradiť olejom alebo kokosovým tukom.


4. Mrveničkou bohato posypte pripravený koláč.

 

5. Koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 až 35 minút.

 

 

Pri hrnčekových koláčoch je najdôležitejšie dodržať predpísaný pomer surovín. Väčšinou sa používa hrnček s objemom 250 ml. Dnes už dostať aj hrnčekové odmerky, ktoré vám uľahčia prácu. Ak správne nameriate pomer surovín, úspech máte zaručený.