Cukor nám osladí život, dodá rýchlu energiu, pomôže nám skrásnieť aj udržať našu domácnosť tip-top.

1. Lebo je zdrojom rýchlej energie

Repný cukor obsahuje takmer výlučne prírodnú sacharózu zbavenú nečistôt, ktorá sa vyrába z kvalitnej cukrovej repy, nepridávajú sa teda do neho žiadne iné prísady. Sacharóza z repného cukru slúži ako rýchly zdroj energie, ktorý nás postaví na nohy a nakopne nás do ďalšieho fyzického výkonu. Podľa odborníkov na výživu môžeme dokonca denne spotrebovať pár (4 – 6) lyžičiek cukru, ktorým dochucujeme jedlá. Ak sa teda vzdáme sladených nápojov (ale aj tých z ovocných koncentrátov), priemyselne vyrábaných pekárenských, cukrárenských či sladených mliečnych výrobkov, omáčok a polotovarov, do ktorých výrobcovia pridávajú veľké množstvá cukru, môžeme si porciu povzbudzujúceho domáceho múčnika bez výčitiek dopriať aj párkrát za týždeň.

2. Lebo aj s cukrom v jedálničku sa dá schudnúť

Náš jedálny lístok sa skladá najmä z tukov, sacharidov a bielkovín, z ktorých prijímame energiu. Zázrak chudnutia je potom v dodržiavaní známej rovnice, ktorá nám odporúča znížiť energetický príjem a zvýšiť výdaj. A všetky veľmi dobre vieme, aký beh na dlhé trate je zbavovanie sa tukových vankúšikov najmä, keď sa náš vek už šplhá nad tri desiatky rokov. Našťastie pre nás, milovníčky sladkého, vedci stále skúmajú, ktorá zo spomínaných zložiek má najväčší vplyv na ukladanie tuku v tele. A prinášajú nám povzbudzujúce výsledky. Najväčším nepriateľom, ktorý spôsobuje pribúdanie tuku v našom tele je podľa ich zistení práve tuk, ktorý prijímame v strave. Rovnako nám hrúbku tukových vankúšikov zväčšuje aj kombinácia jedál s vysokým podielom tukov a sacharidov v jednom jedle. Strava obsahujúca prevažne sacharidy je na tom podľa zistení lepšie. Ak si teda doprajeme zdravú sladkosť najmä dopoludnia, upravíme svoj denný jedálniček podľa rád výživových poradcov a zvýšime aeróbnu aktivitu, nemusíme sa cukru vzdávať a aj tak budeme chudnúť. 

3. Lebo máme v genetickej výbave milovať sladké

Prečo si sladké nedokážeme odoprieť nám pomáhajú objasniť aj odborníci. Podľa nich už naši pra-pra-pra predkovia zistili, že veľmi ťažko nájdeme potravinu, ktorá by zároveň obsahovala fruktózu a bola jedovatá. Evolúcia, ktorá koluje v našich génoch nám teda dáva jasnú informáciu, že sladké jedlo je pre nás veľmi pravdepodobne aj bezpečné a navyše aj príjemné. Nezatracujme sa teda za to, že sladké jednoducho milujeme a doprajme si ho v zdravých medziach, hoci aj príležitostne, no o to viac si ho s pôžitkom užívajme.

4. Lebo sladká chuť sa spája s radosťou zo života

Sladkú chuť milujeme už od bábätka! Materské mlieko chutí sladko, pretože obsahuje vysoké množstvo sacharidov, ktoré sú skvelým a rýchlym zdrojom energie. Navyše po jeho konzumácii prichádza bábätkám a detičkám blažený pocit šťastia, áno, môže za to vyplavovanie endorfínov, ktoré tieto slastné stavy spúšťajú. A presne tento pocit radosti zo života sa nám zopakuje vždy, keď si trochu zamaškrtíme zo sladkého... a to aj keď sme už dávno vyrástli.

5. Lebo babičkine dobroty posypané cukrom nám pripomínajú detstvo

Vláčne pečené buchty posypané práškovým cukrom, moravské koláče s kopou ovocia zo záhradky, slivkové guľôčky posypané makom či palacinky s domácim džemom. Presne to sú jedlá, ktoré sme milovali počas prázdnin u babičky, alebo ktoré nám pripravovali naše mamy za odmenu. A od nás si naše milované gazdinky vždy vyslúžili ako odmenu sladké úsmevy. Preto, keď zacítime aj po rokoch vôňu týchto skvelých dobrôt, akoby sme boli doma, v bezpečí a opäť prežívali bezstarostné chvíle detstva.

6. Lebo obsahuje aj veľa zdravých dobrôt

Cukor to nie je len biela radosť v cukorničke, ktorou si prisladzujeme čaj či kávu a používame ho na pečenie vynikajúcich dobrôt. Zoznámte sa teda s názvami jednoduchých cukrov, ktoré konzumujete denne tiež. Sú nimi fruktóza, teda ovocný cukor; glukóza alias hroznový cukor; sacharóza teda stolový cukor; maltóza – sladový cukor; laktóza – mliečny cukor; galaktóza, ktorá je súčasťou mliečneho cukru. Na týchto cukroch si pochutnávame v ovocí, zelenine, mliečnych výrobkoch, mede, melase aj v javorovom sirupe. Nachádzajú sa aj v kukurici – z nej sa vyrába kukuričný sirup či v cukrovej repe alebo trstine, ktoré sú prírodnou surovinou na výrobu stolového cukru. Vedeli ste, že pre naše zdravie je nevyhnutným nevstrebateľným sacharidom aj vláknina, ktorej by sme mali zjesť denne až 30 gramov?

7. Lebo nám pomáha v domácnosti

Šikovné gazdinky vedia, že cukor je vynikajúcim prostriedkom, ako sa zbaviť škvŕn od potravín či trávy na oblečení, dekoratívnych látkach či kobercoch. Na čerstvý fľak rovno nasypte kryštálový cukor, zaschnutú škvrnu najskôr namočte do teplej vody a potom na ňu nasypte cukor. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín, potom klasicky operte v práčke. Ak máte poriadne zamastené ruky, skúste ich najskôr umyť v cukrovej vode, ktorá ich dôkladne odmastí a nakoniec ich ešte opláchnite v čistej vode. Biely sladký poklad vám pomôže aj eliminovať pachy v nádobkách, v ktorých uskladňujete kávu či koreniny. Cukor len nasypte do umytých nádobiek a nechajte pôsobiť. Babičky vedeli, že ak pridajú do uzavretej nádoby s pečivom, či s koláčom pár kociek cukru, zostanú tieto dobroty dlhšie čerstvé.

Lebo vďaka nemu skrásnieme

Najmä v lete je pre pleť blahodarný peeling, no a horúcim kozmetickým trendom je vyrobiť si ho doma z krupicového cukru. Zmiešame krupicový alebo kryštálový cukor s olivovým olejom alebo s obľúbeným krémom, či roztlačeným mäkkým ovocím, môžeme pridať kvapku obľúbeného esenciálneho oleja a máme prírodný peeling. Jemne ho bruškami prstov rozotierajme po tvári či celom tele a cíťme sa ako bohyne! Potom sladkú zmes stačí už len zmyť teplou vodou. Vyskúšajme aj tajný tip vizážistiek, podľa ktorých nám na perách rúž vydrží dlhšie, ak si ich po jeho nanesení, jemne poprášime práškovým cukrom.

Lebo ho milujú aj kvety

Každá obývačka skrásnie, keď ju zdobia vo váze čerstvo narezané kvety. Našim babičkám kvetinová krása vydržala dlhšie aj preto, že do vody vo váze pridávali aj lyžicu cukru a trochu octu. Ocot ničil baktérie a cukor vraj prispieval ku kvetinovej kráse. Stojí to za to vyskúšať.