Bohatá úroda sladučkých sliviek je ako stvorená na prípravu lahodných knedlí s makom, ktoré chutia ako od babičky. Základné ingrediencie sú veľmi jednoduché, no aj tak vytvoria dokonalú dobrotu, ktorú milujú všetky generácie.

Príprava: 40 minút

Prísady na 50 kusov:

  • 1 kg nových zemiakov
  • 1 väčšie vajce
  • 250 g polohrubej múky
  • 20 g masla
  • štipka soli
  • 25 menších sliviek

Na posypanie:

Na dozdobenie:

Postup:

 

1. Zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Ošúpeme a najemno nastrúhame na dosku. Prisypeme preosiatu múku, soľ, pridáme vajce a maslo. Rukami vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí, pridáme ešte trochu múky.

 

2. Dosku pod cestom dobre pomúčime, aby sa nelepilo. Cesto vyvaľkáme na hrúbku štyri milimetre, narežeme na štvorce veľkosti 5 x 5 centimetrov.  

Tip:

Ak máte menšie slivky, môžu byť aj štvorčeky menšie. Harmóniu chute dosiahneme totiž správnym pomerom cesta a šťavnatej slivky vnútri. 

 

3. Umyté slivky necháme odkvapkať, rozpolíme a odkôstkujeme.

4. Polovice sliviek umiestnime uprostred štvorčeka cesta. Protiľahlé rohy štvorčeka spojíme, v dlaniach vytvoríme guľôčky.

 

5. Do veľkého hrnca si dáme hriať osolenú vodu a do vriacej opatrne naukladáme guľôčky. Najskôr namočíme  kúsok guľôčky, až potom pustíme do vriacej vody, aby sme sa neobarili. Keď padnú na dno, jemne ich premiešame, aby sa neprilepili o hrniec. Varíme asi 7 minút. Že sú hotové, spoznáme, keď všetky vyplávajú na hladinu.

 

6. Mak zomelieme a zmiešame ho s Korunným cukrom práškovým. Maslo roztopíme. Uvarené knedle vyberáme deravou vareškou a servírujeme na taniere.

 

7. Knedle polejeme roztopeným maslom a posypeme makom zmiešaným s Korunným cukrom práškovým. Nakoniec pre maškrtníkov dochutíme a dozdobíme Korunným cukrom práškovým – mlynčekom.

Rozhodli ste sa, že si slivkové gule určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.