Jeseň so sebou prináša úrodu zdravého a šťavnatého ovocia v podobe jabĺk a hrušiek. Pripravte si typický recept plný šťavnatých hrušiek, ktoré si zamiluje celá vaša  rodina.

Príprava: 2 hodiny

Prísady na cesto:

  • 250 ml mlieka
  •  20 g čerstvého droždia
  •  100 g Korunného krupicového cukru
  •  500 g hladkej múky
  •  90 g masla izbovej teploty
  •  2 žĺtky
  •  1 PL rumu
  •  štipka soli
  •  kôra z 1/4 citróna

Hrušková náplň:

Mrvenička:

Tvarohová náplň:

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  •  1 PL mlieka

Postup:

  1. Do teplého mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme doň droždie. Misku prikryjeme utierkou a počkáme, kým sa droždie aktivuje. Medzitým do väčšej misy pridáme ostatné suroviny - múku, cukor, maslo nakrájané na menšie kúsky, žĺtky, rum, soľ a kôru z citróna (iba žltú časť). Nakoniec pridáme aktívny kvások.

2. Vypracujeme elastické a hladké cesto. Vytvarujeme z neho guľu, prikryjeme ju utierkou a necháme kvasiť do zdvojnásobnenia objemu (60-90 minút).

3. Kým cesto pracuje, pripravíme si náplne.

4. Hrušky ošúpeme, vyberieme jadierka, drevnaté časti a nakrájame na kocky. Vsypeme ich do menšieho hrnca, pridáme 50 - 100 ml vody a želírovací cukor. Varíme, kým hrušky nezmäknú (ak je to potrebné, pridáme v priebehu varenia ešte trochu vody). Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a necháme vychladnúť.

5. Tvaroh zmiešame s cukrom podľa chuti a pridáme doň trochu škorice. Ak máte radi korenistejšie chute, môžete primiešať aj štipku zázvoru, mletého klinčeka či muškátového orieška.

6. Na prípravu mrveničky do roztopeného masla postupne primiešavajte múku a cukor, kým nezískate suchú a drobivú zmes.

7. Náplne máme hotové, poďme späť k príprave. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Každú rukami prepracujeme a vytvarujeme z nich malé bochníky.

8. Bochník pomocou prstov vyťahujeme do kruhu s priemerom približne 30cm. Na konci ponecháme vyšší okraj (cca 1 cm široký), aby nám náplň nevytiekla. Tento okraj potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžicou masla a môžeme plniť.

Tip:

Náplne možno rôzne kombinovať. Ako základ sme pri dvoch frgáloch použili čerstvý hruškový lekvár, naň sme poukladali natenko nakrájané hrušky a posypali mrveničkou. A na treťom frgále sme skombinovali tvarohovú náplň s čerstvými hruškami a mrveničkou.

9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20-25 minút, kým okraje jemne nezhnednú.

Frgále vydržia čerstvé aj niekoľko dní, stačí ich skladovať v uzavretej nádobe.

Rozhodli ste sa, že si domáci frgál určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.