Už nikdy nedostanete druhú šancu urobiť prvý dojem. Tvrdenie, ktoré platí  ako na ľudí, tak aj na sladké dobroty. Teraz však nenarážame na vôňu či chuť jedla, ale ďalší veľmi dôležitý zmysel, a tým je zrak.

Áno, chutné dobroty, ktoré pripravujete pre seba a svojich najbližších, jete aj svojimi očami. To, ako ich naaranžujete, môže pri tom u konzumenta rozhodnúť, či sa jeho chuť na sladkú maškrtu zvýši alebo práve naopak, stratí o ňu záujem. 

Veď si len predstavte — stojíte v cukrárni, prezeráte si koláčiky a zákusky najrôznejších druhov. Čo vnímame pri ich výbere najviac, je ich vzhľad. Ak sú ako obrázok a esteticky upravené, naša chuť na ne stúpa závratnou rýchlosťou. Naopak, ak pôsobia nevýrazne, záujem o ne neprejavíme. To platí ako v cukrárni, tak aj doma.

Farby na tanieri ovplyvňujú naše chute

Už starovekí Rimania si uvedomovali, že ľudia jedia aj svojimi očami. Používali šafran alebo iné korenie na dofarbovanie jedál, čím im zaručili sýte farby. Aj samotní vedci nám dokázali, že farby majú na náš apetít výraznejší vplyv, ako si niekedy pripúšťame.  

Tí austrálski napríklad zadefinovali, aké farby by na našom tanieri nemali chýbať. Pri najbližšej príprave chutného koláčika alebo torty myslite teda na to, že červená farba najviac povzbudzuje do jedla. Okrem toho také čerešne, maliny a jahody, ktoré často používame do krémov i na ozdobovanie, sú plné vitamínu C a chránia náš imunitný systém. 

Veľmi obľúbenou farbou je zelená, predovšetkým pre jej upokojujúci až relaxačný účinok. Zelená v nás nastolí duševnú rovnováhu. Neznamená to však, že teraz musíte začať pracovať len so zeleným fondánom. Stačilo byť len použiť lístky mäty alebo medovky, ktoré krásne dozdobia akýkoľvek zákusok.

Obr.: Stačí drobnosť a kúsok koláča, torty či zákusok sú hneď príťažlivejšie.

Podľa austrálskych vedcov je pre nás veľmi prínosná aj fialová alebo modrá farba. Vidieť ich možno napríklad pri čučoriedkovom cheesecakeku alebo kysnutom slivkovom koláči. Paradoxom však je, že hoci práve tieto odtiene ukrývajú v sebe veľa antioxidantov, ale pohľad na ne údajne chuť do jedla znižuje a odporúčajú sa podávať pri diétach.

Medzi top farby patria aj žltá a oranžová, pozitívny účinok na náš apetít i zdravie má aj biela. Vyhnúť by sme sa vraj mali naopak sivým a pochmúrnym odtieňom, ktoré pri prehnanom množstve môžu pôsobiť depresívne. 

5 inšpiratívnych tipov

Pre malú inšpiráciu sme pre vás vybrali pár jednoduchých tipov aj so stručným návodom, ako premeniť vašu najbližšiu oslavu na pestrofarebnú párty, z ktorej nikto neodíde bez gastronomického zážitku.

Lentilková torta 

Ak vsadíte na tieto obľúbené čokoládové cukríky, nič nepokazíte. Stačí si pripraviť okrúhly korpus a krém podľa vlastnej chuti a predstavy, niekoľko balíkov čokoládových tyčiniek typu Kit Kat a veľa preveľa lentiliek alebo M&M´s cukríkov. Dlho na stole táto torta určite neostane...

Obr.: Lentilková torta (zdroj: kidspot.com.au)

Citrónový pohár  

Citróny v tomto prípade slúžia ako košíčky na muffiny, ale konečný efekt je ešte nápaditejší. Naplníte ich cestom, dáte upiecť, ozdobíte krémom a po konečnej úprave môžete servírovať. Akoby ste boli na letnej párty.

Obr.: Citrónové košíčky (zdroj: trendhunter.com)

Ovocné špízy 

Pri letnej atmosfére ešte zostaneme, pretože do stredu stola naservírujeme ovocnú bombu. Tú zvládnete pripraviť aj so svojimi deťmi, väčšie z nich ani nebudú potrebovať vašu pomoc. Pripravte si melón a najrôznejšie drobné ovocie — jahody, maliny, čučoriedky, banány, černice, mango, hrozno... Fantázii sa medze nekladú ani v tomto prípade a miesto klasického nakrájania na kocky z nich môžete vyrezať hviezdičky či srdiečka. A už len striedavo napichávate na špajdle a na pripravený melón.

Obr.: Ovocné a zdravé špízy (zdroj: kidspot.com.au)

Čokokocky 

Pozriete na ne a máte chuť tieto jednohubky zjesť. A to hneď! Kocky môžu byť urobené v najrôznejších variáciách od čokoládových cez kokosové, ovocné či mrkvové. Potom len namáčate do rozpustenej čokolády a obalíte vo farebných cukríčkoch.

Obr.: Čokoládové jednohubky (zdroj: bestfriendsforfrosting.com)

Valentínske cupcaky

Čo by to bolo za inšpiratívne tipy, keby sme vynechali valentínsku tematiku. Veď práve tá je plná nápaditosti a krásne vyzerajúcich sladkých dobrôt. Je to práve cupcake ako sladký symbol lásky k nášmu milovanému, ktorý sa snažíme v kuchyni vykúzliť najčastejšie. Okrem chutného korpusu a vláčneho krému môžete vsadiť na ozdoby v tvare písmen LOVE, fondánových či cukríkových srdiečok. A to všetko v červených a bielych farbách, ktoré podporujú náš apetít.

Obr.: Valentínsky cupcake (zdroj: everydaydishes.com)

Prečo je foodstyling taký dôležitý?

Blogeri, kuchári, cukrári i fotografi vám na túto otázku odpovedia jednoznačne — pretože dobrý vzhľad maškrty na tanieri predáva. Nemusíte byť práve majiteľkou cukrárne a brať to doslovne. Krásne naservírovať a ozdobiť torty, cupcaky, muffiny, raw koláčiky i sušienky môžete svojim ratolestiam aj na oslave narodenín, alebo urobiť len tak radosť manželovi po namáhavom dni v práci. 

Pritom často stačí pridať na tanier len drobnú dekoráciu. Pri sladkých pochúťkach môžu vynikajúco poslúžiť kúsky ovocia, kávové zrnká, polevy či sirupy rôznych farieb, cukríky, zelené lístky, vanilkové struky, škorica, jedlé posypové ozdoby, kakao, ostružlinky z čokolády, oriešky, práškový i kryštálový cukor atď. 

Foodstyling je síce umenie, ale umelcom môže byť každá z nás. Chce to len štipku fantázie a veľa inšpirácie. Cieľ je pri tom jasný — maximalizovať pôžitok z jedla a urobiť radosť druhým. Navyše, dobrým naaranžovaním jedla na tanier môžete podporiť aj záujem o jedlá menej atraktívne, no o to viac zdravé. Najmä u detí, pre ktoré zelenina či ovocie rozhodne nie sú zrovna lákavými pochúťkami.