Nie je nič lepšie, ako maškrtiť si na vlastnom. Napríklad na sladkých kompótoch zo zákutia komory. Podľahnite čaru zaváranín a pripravte si dostatok zásob na zimu. Jablká, hrušky, marhule, broskyne, čerešne, jahody, ríbezle, ako aj ďalšie ovocie — to všetko môže skončiť v pohároch a dobre poslúžiť ako príloha k jedlám či ako ingrediencie do koláčov a iných pečených aj nepečených pochúťok. Akých zásad sa držať pri zaváraní?

Čistota je základ

Polovica úspechu pri zaváraní závisí od čistoty. Dôkladne umyté by mali byť všetky pomôcky, s ktorými budete pracovať. Zvlášť sa to týka vrchnákov a pohárov. Pokiaľ máte umývačku riadu, môžete ju na umytie pokojne použiť. Po vytiahnutí z umývačky poháre s vrchnákmi ešte opláchnite v studenej vode a dobre vysušte. Ak používate nejaký saponát, dôkladne ho vymyte, aby ste nemali zaváraniny s príchuťou čistiaceho prostriedku. Uistite sa, že pripravené poháre a viečka nie sú poškodené na okraji ani inde na povrchu.

Očistite ovocie

Rovnako je samozrejmosťou čistenie ovocia. Pretrieďte všetky plody a skontrolujte ich čerstvosť. Oddeľte ovocie s náznakom hniloby od zdravého a odstráňte všetky prebytočné časti — lístky, stopky. Ovocie ako čerešne a slivky odkôstkujte. Rozmerné plody ako hrušky či broskyne pokrájajte na menšie časti, aby ste ich mohli ľahšie vkladať do pohára. Drobné ovocie ako čučoriedky alebo brusnice môže ostať celistvé. Ovocie, ktoré plánujete zavárať, dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.

Ovocie treba zbaviť stopiek, lístkov a dôkladne ho umyť.

Naložte poháre

Do pohárov vložte ovocie tak, aby ste ho mohli zaliať nálevom a bez problémov uzavrieť viečkom. Netlačte plody dovnútra nasilu, ale zároveň sa snažte využiť obsah pohára. Pri ukladaní ovocia si môžete dopomôcť aj potrasením pohára, čím sa ovocie (najmä to drobné) rovnomerne rozloží a vy získate potrebný priestor na ďalšie doplnenie.

Dolejte nálevom

Poháre naplnené ovocím prelejte vodou. Na výber máte niekoľko kombinácií. Ovocie môžete zaliať vodou a dosladiť, alebo si z vody a kryštálového cukru uvaríte jednoduchý nálev. Množstvo cukru si prispôsobíte v závislosti od kyslosti ovocia (napríklad marhule vyžadujú viac cukru). Vychladnutým sladkým sirupom nezalejte celý pohár, od nálevu po viečko by mal zostať aspoň centimeter voľný. Poháre dobre uzatvorte viečkom, vhodným pomocníkom je zatváracia hlavica.

Naložené poháre uzatvorené viečkom sterilizujte

Na sterilizáciu potrebujete hrniec, kam poukladáte poháre a zalejete ich vodou. Dbajte na to, aby voda nesiahala nad poháre, ale zhruba do 1/3 ich výšky. Do hrnca pridajte aj teplomer, aby ste priebežne mohli skontrolovať teplotu. Poháre s ovocím sterilizujte desať až pätnásť minút pri 85 °C. Po uplynutí sterilizačnej doby nechajte poháre vychladnúť, až potom odložte. Pred skladovaním vyskúšajte, či netečú.

 

Skôr ako kompóty uložíme do komory, skontrolujeme, či vrchnáky nepovolili a poháre netečú (zdroj obr.: timewiththea.com).

Zaváraniny si označte

Pripravte si etikety, ktorými si zaváraniny označíte. Nálepky zoženiete v papiernictve alebo supermarketoch, prípadne ak máte čas a fantáziu, môžete si ich vyrobiť sami zo samolepiaceho papiera. Na každý pohár uveďte názov ovocia a hlavne dátum, kedy ste zaváraninu pripravili. Vďaka šikovným nálepkám budete mať o zaváraninách lepší prehľad.

Pravidelne kontrolujte

Tým, že ste odložili zaváraniny do komory, práca s nimi ešte nekončí. Z času na čas sa odporúča prezrieť všetky skladované zásoby. Zamerajte sa na viditeľné náznaky plesne či na vypuknuté viečka a takto poškodené, resp. pokazené zaváraniny vyhoďte. Prestarnuté zaváraniny neskladujte, zavarené ovocie by ste nemali mať v špajze dlhšie ako tri roky.

Užitočné rady starých mám

Napohľad jednoduché zaváranie sa dá pokaziť zanedbaním drobných detailov. Aby ste si mohli počas roka pochutiť na dokonalých kompótoch, stavte pri príprave na ďalšie osvedčené rady z kuchýň našich starých mám, ktoré každé leto pripravovali desiatky takýchto dobrôt.

Chutné kompóty podávame k hlavným jedlám a tiež s obľubou využívame pri výrobe sladkých pochúťok.

Za štipku soli

Podľa receptov babičiek môžete pred ukladaním ovocia do pohárov pridať štipku soli. Soľ zdôrazní prirodzenú chuť ovocia. So soľou narábajte však mimoriadne opatrne, aby neprebila ovocnú sladkosť.

Citrón proti hnednutiu

Poznáte to. Po ošúpaní jablka má ovocie krásnu bielu farbu, avšak s odstupom času začne nepekne hnednúť. Jednoduchým trikom budú mať aj vaše zaváraniny sviežu farbu. Stačí, keď kúsky ovocia (jabĺk, hrušiek) pokvapkáte citrónom alebo samotné koliesko pridáte do pohára počas plnenia. Môžete si byť istí, že ovocná dužina si zachová zdravú farbu a nepríde o dôležité vitamíny.

Pozdvihnite chuť koreninami

Pri hruškách a jablkách ešte ostaneme. Pripravte si z nich kompót s výnimočnou chuťou a prekrásnou vôňou. Pridajte do pohára s ovocím klinčeky, aníz alebo škoricu. Okrem toho, že koreniny vyšperkujú chuť zaváraniny, budú prospešné aj pre vaše zdravie. Prírodné antioxidanty sú účinné v boji proti nachladnutiu, infekciám a podporujú trávenie. Po otvorení pohára váš dom navyše zaplaví neodolateľná vôňa týchto ingrediencií.