Torta rovná sa umenie. Kým ešte pred desaťročím by na rodinnú oslavu stačila obyčajná čokoládová, v súčasnosti sa na sladkú lahôdku kladú čoraz väčšie nároky. Už nestačí, že sa torty rozplývajú na jazyku, musia lahodiť hlavne oku. Vybrali sme pre vás tie, po ktorých ostanete ešte dlho v nemom úžase.

Krása ukrytá v jednoduchosti

Tiež patríte medzi fanúšikov nahej torty? Trendom sú viacposchodové, kde vynikne ich nevšednosť napriek tomu, že každý vidí neprehliadnuteľnú hranicu medzi korpusom a plnkou. Jedinými dekoráciami na takomto type torty je práškový cukor, jemná nepravidelná poleva, kúsky lesných plodov alebo väčšieho ovocia, či kvetiny – okrem cukrových neraz dotvárajú výsledný efekt práve živé.

 

Zdroj obr.: sprinklebakes.com

 

Na dračku idú poťahované

Medzi tradičné objednávky v cukrárňach patria stále poťahované torty. Kto má pocit, že pri tortách s fondánom sa motívy opakujú a nedá sa už nič nové vymyslieť, je na omyle. Niet nad šikovné ruky cukrára, pod ktorými sa fondán mení na umenie. Neobvyklé tvary a kombinácia nezvyčajných chutí sú na dennom poriadku. Z neforemnej cukrovej hmoty vznikajú hrdinovia z rozprávok pre najmenších, pre dospelé dámy sladké lodičky a kabelky. Páni sa potešia napríklad autám a motorovým pílam.

 

Torty s odrazom

Latku pri pečení a úprave tort posunula do výšav prednedávnom ruská cukrárka Olga Noskova. Pri pohľade na jej jedlé diela sa človek do nich bojí aj zahryznúť. Fascinujúca súhra farieb a hladký povrch pripomínajúci zrkadlo si podmanili svet. Aj keď väčšinou majú jej torty okrúhly tvar, Olga sa nebojí ďalej experimentovať. Pestrofarebné glazúry sú ozvláštnením obyčajných sŕdc či vajec. Tie dokonca v sebe po rozpolení skrývajú bielko a žĺtok na nerozoznanie od originálu. Sympatická blondína svojím umením ohuruje denne státisíce ľudí na sociálnych sieťach. Nečudo, že jej prácu sleduje viac ako pol milióna užívateľov Instagramu.

Zdroj obr.: instagram.com/olganoskovaa/

Galaxia na dosah

Dotknúť sa vesmíru, či dokonca ho ochutnať, už nie je v dnešnej dobre nepredstaviteľné. Za všetkým sú, ako inak, torty. Koncept sladkého vesmíru na dlani prišiel z Ameriky. Základom je tmavý podklad, doplnený o typické „vesmírne“ farby, akými sú fialová, ružová, žltá a biela. Chýbať nemôžu najmä drobné flitre, ktoré umocňujú efekt a dodávajú tortám neprekonateľný vzhľad. Pokiaľ máte záujem skôr o niečo menšie, vhodnou voľbou sú galaktické makrónky alebo muffiny. Torty pripomínajúce vesmír sú žiadanými pri veľkolepých oslavách, kde sa okamžite stávajú stredobodom pozornosti.

Zdroj obr.: homecrux.com

Ochutnali ste už ametyst?

Drahokam nekúpite iba v zlatníctve. Pokojne si ho môžete dať vyrobiť v cukrárni, ktorá vám bude ochotná splniť túto netradičnú požiadavku. Predstava zahryznúť sa do jemného ruženínu alebo zelenkastého smaragdu je naozaj lákavá. Nápad vytvoriť honosnú tortu s nádychom luxusu pochádza z amerického Denveru. Prvýkrát v miestnej cukrárni upiekla Rachael Teufel trojposchodovú tortu s doplnkom tmavofialového ametystu. Výroba jej aj s ozdobením a maľovaním zabrala úctyhodných 16 hodín. Odvtedy, čo zverejnila prvú fotku svojho výtvoru na internete, sa jej obdivovatelia len tak hrnú.

Možno to bude prekvapivé, ale skonzumovať môžete všetky časti torty. Tajomstvo drahocenných kryštálikov totiž tkvie v obyčajnom cukre. Spomínané torty sú hitom hlavne na svadbách. Nevesty, ktoré sa pre ne rozhodnú, však majú čo robiť, aby ich počas veľkého dňa nezatienila dokonalá sladká pochúťka.

Zdroj obr.: craftsy.com

Čierna nie je znakom smútku

Pôsobia trochu dekadentne a pri pohľade na ne môžete mať naozaj skutočne zmiešané pocity. Reč je o čiernych tortách. Pod svojím temným zovňajškom však ukrývajú lahodné príchute. Hoci v našej kultúre sa čierna farba viaže so stratou blízkych osôb a smútkom, čierne torty sú v zahraničí obľúbené pri oslavách spečatenia lásky dvoch ľudí. Áno, pri svadbách. Znie to možno neuveriteľne, ale aj to je dôkaz, že výroba cukrárenských lahôdok nepozná hranice.  

Zdroj obr.: 100layercake.com