Chutné, zdravé, svieže. Presne také sú domáce sirupy. Nezáleží na tom, či obľubujete bylinkový sirup, alebo dáte prednosť ovocnému, vždy je dobré mať aspoň jeden domáci poruke. Vyčarujte si aj vy svieže sirupy, ktoré pošteklia chuťové bunky a budú prospešné pre vaše zdravie.

Niet nad nezameniteľnú chuť domáceho sirupu. Okrem bohatej chuti majú aj niekoľko nesporných výhod — viete, z čoho ste ich pripravili, sú bez umelých farbív, dochucovadiel či konzervantov. Stačí len nazrieť do záhrady a príroda vám sama ponúkne inšpiráciu, z čoho sladké zdravie vyrobiť. Ukradnite si chvíľku pre seba a poďte sa spolu s nami pozrieť na možnosti, z čoho domáci sirup pripraviť. 

Ovocná klasika

Sirupy zo sladučkého ovocia sa mnohým spájajú so spomienkami na detstvo. Kým vy ste sa bezstarostne hrali v kuchyni, vaša babička poctivo zavárala ovocie a pritom varila lahodný sirup. Vďaka jej šikovným rukám ste neskôr v zime obohatili svoje telo o vitamíny a vychutnali si nápoj zo skvelého, hustého, na arómu bohatého sirupu. Oživte teraz svoje spomienky a nechajte sa zlákať farebným sirupom, ktorý si sami pripravíte. Vyskúšajte osvedčený malinovo-ríbezľový, jahodový, čučoriedkový či černicový, alebo aj menej tradičný marhuľový. Ovocný sirup si vychutnáte nielen v nápojoch, ale vynikajúco poslúži aj na polevu ryžového nákupu, palaciniek, pudingu či iných sladkých pochúťok.

Ovocie rôzneho druhu, bobuľové i kôstkové, patrí k obľúbeným ingredienciám na výrobu domácich sirupov.

Kvety nielen na ozdobu

Aj prechádzka pod rozkvitnutými lipami vás môže inšpirovať k príprave sladkého sirupu. Aby sa vám lipový sirup podaril, vyberajte rozvité kvety, nie povädnuté. Pred prípravou sirupu nezabudnite odstrániť prípadné nečistoty — zbavte kvety stoniek, zelených lístkov a jemne opláchnite. Takto očistené ich vložte do väčšieho hrnca, pridajte šťavu z citróna alebo na kolieska nakrájaný citrón. Zalejte vodou a kvetinovú masu nechajte 24 hodín odstáť. Odležanú zmes dôkladne preceďte. Tmavožltú tekutinu zohrejte, pridajte cukor a miešajte, až kým nevznikne sirupová konzistencia. Ďalšími skvelými alternatívami sú agátový čibazový sirup.

Sirup z bazy čiernej sa vyrába tak z jej kvetov, ako aj plodov.

Zdravá zelená

Využite slnečné dni strávené na čerstvom vzduchu a nazbierajte si výhonky ihličnanov. Neoľutujete. Smrek, borovica či jedľa v sebe skrývajú skutočnú silu prírody. Natrhané svetlozelené výhonky doma dôkladne premyte. Po odkvapkaní ich ukladajte do väčšej sklenej fľaše, pričom každú zelenú vrstvu presypte cukrom. Nechajte odležať aspoň 3 týždne a preceďte. Voilà, svieži sirup s vôňou lesa, vhodný na každodennú prevenciu respiračných ochorení a účinný v boji proti kašľu, je na svete.

Bylinkové osvieženie

Pestujete v záhradke mätu? Pripravte si z nej lahodný domáci sirup, ktorým pomôžete vášmu organizmu. Ak majú vo vašich črepníkoch miesto iné bylinky, neváhajte ich tiež použiť. Čisto mätový alebo zmiešaný sirup bude ideálnym občerstvením v horúcich letných dňoch a rovnako skvelým základom pri príprave miešaných nápojov — napríklad mojita. Navyše, jedna lyžička takéhoto sirupu denne posilní vašu imunitu a pomôže pri prechladnutí. Okrem mäty sú obľúbené na prípravu sirupov napríklad medovka či žihľava.

Bylinky sú známe svojimi priaznivými účinkami na zdravie, preto sa z mäty a  ďalších bylín vyrábajú nielen chutné sirupy, ale aj liečivé čaje.

Ružový elixír

Predstavte si, že otvoríte pohár so sirupom a do nosa vám udrie podmanivá vôňa ruží. Fantázii sa medze nekladú a platí to aj pri príprave sirupov. Sirup z kráľovnej kvetov, ruže stolistej, si môžete pokojne pripraviť vo vlastnej kuchyni. Nielenže si vás získa svojou chuťou a sýtou farbou, sila ruží upokojí váš tráviaci trakt, posilní imunitu a  blahodarne pôsobí tiež na dýchacie cesty. Alternatívou môže byť aj sirup z plodov ruže šípovej, teda šípkový sirup. Šípky sú plné vitamínov, chránia pred chrípkou aj infekčnými chorobami.

Dobré rady nad zlato

Aj keď výroba sirupu podomácky nie je žiadna veda, nemali by ste zanedbať niekoľko detailov, aby bol sladký výsledok skutočne podľa vašich predstáv. Pár rád na záver:

  • Kvety či plody nezbierajte pri ceste — Kríky a stromy pri cestách sú vystavené znečisteniu škodlivými látkami. Vydajte sa radšej smerom k lesu a vyberte tie najkrajšie rozvité kvety. 
  • Všetko opláchnite — Skôr než sa pustíte do samotnej prípravy sirupu, očistite a pod prúdom tečúcej vody opláchnite ovocie, bylinky či kvety. Z kvitnúcich prísad nezabudnite odstrániť aj zelené lístky a stonky.
  • Použite vhodný cukor — Dôležitým krokom pri príprave sirupu je aj výber cukru. Existujú špeciálne druhy cukru určené na prípravu sirupov. Tie sú akousi zmesou prísad v správnom pomere, čím dosiahnete, že sirup bude mať dobrú konzistenciu, chuť i farbu. Je zvlášť cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek a zvlášť na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia. Bez obsahu chemických farbív, aróm a pridaných konzervantov, len s prírodným zložením zabezpečia, že sa sirup vždy dokonale vydarí.

Rozhodli ste sa, že si domáci sirup určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať niektorým z našich receptov.