čokoládovo-orechová bábovka s jablkami

Prísady

Ingrediencie na bábovku:

  • 2 sladko-kyslé jablká
  • Šťava z 1 citróna
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 1 štipka soli
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 120 g Korunný cukor krupicový
  • 90 g Korunný cukor hnedý trstinový
  • 70 g smotany izbovej teploty
  • 80 g mlieka izbovej teploty
  • 50 g jablkového pyré
  • 250 g polohrubej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 100 g mletých orechov
  • 3 polievkové lyžice kakaa na pečenie

Ingrediencie na polevu:

  • 3–5 polievkových lyžíc červeného vína
  • 150 g Pudrový cukor - extra jemný prášok

Príprava

Postup prípravy bábovky:

Predhrej rúru na 180 °C (horný/dolný ohrev). Formu na bábovku vymaž trochou masla a vysyp múkou. Jablká ošúp, odstráň jadrovník a nakrájaj na kocky, potom zmiešaj s citrónovou šťavou.

Maslo izbovej teploty vyšľahaj s cukrom asi 3–5 minút, pokiaľ nebude ľahké a krémové. Potom po jednom pridaj vajcia.

Pomaly vmiešaj mlieko a jablkové pyré. Múku zmiešaj s práškom do pečiva a praženými orechmi a zľahka ju zapracuj do cesta.

Cesto rozdeľ na dve polovice, do jednej vmiešaj kakao a do druhej polovice pridaj jablká.

Najskôr nalej do formy čokoládové cesto, potom navrch ľahké cesto. Opatrne oba druhy cesta jemne mramoruj vidličkou a peč v predhriatej rúre asi 50–60 minút. Nezabudni na test špáradlom!

Práškový cukor preosej a po lyžiciach zamiešaj s červeným vínom, aby vznikla poleva. Bábovku ozdob polevou.

Ďaľšie recepty