Čokoládový banánový vrkoč

Prísady

Na cesto

  • 125 g odtučneného tvarohu
  • 30 g oleja neutrálnej chuti
  • 40 g mlieka
  • 30 g Korunný cukor krupicový
  • veľká štipka soli
  • 230 g hladkej múky
  • ½ vrecúška prášku do pečiva

Na karamelizované banány

Na ozdobu

  • Čokoládová poleva/čokoládový krém alebo orieškovo nugátový krém

Príprava

Na karamelizované banány ošúpeme a rozpolíme banány.

Na panvici rozohrejeme maslo, primiešame cukor a miešame kým sa neroztopí. Pridáme banány a z oboch strán ich opekáme pár minút, kým nezmäknú.

Preložíme ich na krájaciu dosku a pokrájame na drobné kúsky. Necháme vychladnúť.

Na tvarohové cesto zmiešame metličkou na šľahanie tvaroh, olej, mlieko, cukor a soľ, aby sme získali homogénne cesto.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k tvarohovej zmesi. Miešame najprv vareškou, potom rukou, až kým vznikne hladké cesto.

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom.

Cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na štvorec cca 35x35 cm a rovnomerne potrieme čokoládovým krémom. Na čokoládový krém rozložíme karamelizované banány a cesto zvinieme.

Zvinuté cesto položíme na papier na pečenie a pozdĺžne rozrežeme ostrým nožom, až do stredu.

Pramene cesta stočíme. Takto postupujeme aj s prameňmi na druhej strane.

Papier na pečenie s pripraveným cesto preložíme do obdĺžnikovej formy na pečenie a v predhriatej rúre pečieme asi 50-55 minút.

Poznámka: Čokoládový banánový vrkoč môžeme pripraviť aj deň vopred, pretože zostane čerstvý

a zamatový. Čerstvý z rúry však je však najchutnejší.

Ďaľšie recepty