Hruškový ocot

Prísady

 

Príprava

Hrušky dôkladne umyjeme a osušíme, potom ich pokrájame na kocky veľkosti cca. 1 cm. Hrušky, pokrájane spolu so šupkou, jadrovníkom a stopkou, vložíme do veľkej (čistej a sterilizovanej!) zaváraninovej fľaše.

Pridáme cukor a zalejeme vodou tak, aby siahala nad suroviny. Fľašu zakryjeme čistou kuchynskou utierkou, ktorú na hrdle fľaše pripevníme gumičkou na zaváranie.

Suroviny na hruškový ocot necháme stáť vo fľaši na svetlom mieste, pri izbovej teplote dva týždne. Obsah fľaše každý deň opatrne premiešame, aby sme zabránili vytvoreniu plesne. Vplyvom kvasenia môže na povrchu vzniknúť pena.

Akonáhle pocítime jemnú octovú vôňu, precedíme octovú zmes cez husté špicaté sitko vystlané gázou do čistej, sterilizovanej nádoby a necháme dobre odkvapkať. Opäť zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a gumičkou na zaváranie a necháme na svetlom mieste pri izbovej teplote kvasiť ďalších 4 - 6 týždňov. Potom opäť precedíme cez sitko vystlané čistou gázou. Hotový hruškový ocot nalejeme do sterilizovaných fliaš a uzavrieme. Skladujeme na chladnom mieste.

Tip: Hrušky môžeme nahradiť jablkami alebo malinami. Vyskúšajte!

Ďaľšie recepty