Jahodový džem s kvetmi čiernej bazy

Prísady

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 20 g citrónovej šťavy, čerstvo vylisovanej
  • 20 g sirupu z kvetov čiernej bazy
  • 1 štipka soli
  • 500 g Korunného cukru želírovacieho 2:1
  • 10 kvetov bazy čiernej

Príprava

Najprv si dajte zachladiť tanierik do chladničky - pre nasledujúcu želírovaciu skúšku.
Jahody vložte do mixéra, krátko pomixujte alebo ich roztlačte pomocou špachtle. Pridajte citrónovú šťavu, bazový sirup, soľ , Korunný želírovací cukor a zmiešajte.
Ovocnú zmes varte. Medzitým otrhajte stonky z kvetov (pozri tip) a nechajte ich pripravené. Urobte želírovaciu skúšku (pozri tip).
Kvety pridajte do misy a riadne premiešajte. Prelejte horúci džem do 3 čistých pohárov (každý s objemom 250 ml) s otočnými viečkami (pozri tip) a ihneď ich uzavrite.

Jahodový džem môžete ihneď podávať  alebo ho skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Tipy:


Nikdy neumývajte kvety, inak stratia aromatický peľ. Najlepšie je čistiť kvety ručne - na bielom liste papiera, tak aby sa peľ zachoval a v džeme bola poznať jeho výrazná chuť. Kvety bazy zbierajte za slnečného počasia, nikdy nie po daždi.

Želírovacia skúška:

Na studený tanierik dajte lyžičku vareného džemu, nechajte ho vychladnúť a potom naň jemne zatlačte prstom. Akonáhle džem vyzerá ako pokrčený, je pripravený. Ak nie, varte ďalšie 2 minúty a test zopakujte.
Pri nalievaní džemu do pohárov je dôležité, aby okraj pohára zostal čistý. Použite lievik na marmeládu.
Po otvorení skladujte jahodový džem v chladničke.

Ďaľšie recepty