Letná torta Pavlova

Prísady

Suroviny na jahodové ragú:

Suroviny na snehové pláty:

Suroviny na krém a na dokončenie

Príprava

Jahody umyjeme, pokrájame na malé kocky, potom hodinu marinujeme s cukrom a citrónovou šťavou, napokon necháme nad misou cez sitko odkvapkať. Jahodovú šťavu s kryštálovým cukrom privedieme do varu, pridáme kukuričný škrob a zahustíme.

Bielky vyšľaháme na penu so 100 g práškového cukru. Zvyšný cukor varíme s vodou, kým sa nezačnú tvoriť bubliny. Na testovanie konzistencie cukru použijeme drôtené oko, napr. koniec rukoväte metličky na šľahanie: oko ponoríme do horúceho cukru a opatrne ho vyfúkneme (ako mydlovú bublinu). Keď sa už tvoria pekné bubliny horúci cukor za stáleho miešania vmiešame do vyšľahaných bielkov. Zmes pár minút chladíme, potom ju naplníme do vrecka na zdobenie.

Pomocou pohára nakreslíme na papier na pečenie kruhy, papier potom otočíme. Nakreslené kruhy musia byť vidieť.

Do kruhov vytlačíme bielkovú penu a dookola po okrajoch vytlačíme malé guličky. Posypeme mandľovými lupienkami a na grile predhriatom na 140 °C upečieme položené na tehlách (viď nižšie). O 30 — 40 minút vyberieme (ak chceme, aby penové pláty zostali v strede mäkké, potom ešte skôr) a necháme vychladnúť.

Na krém vyšľaháme smotanu na šľahanie. Dva žĺtky s 20 g cukru vo vodnom kúpeli (ideálne 65 °C) vymiešame na krém. Žĺtky, mascarpone a zvyšný cukor primiešame do šľahačky.

Snehové pláty naplníme krémom, alebo ním jednotlivé pláty potrieme a podávame s ragú z bobuľovitého ovocia.

Čo treba vedieť o sladkých receptoch na grile:

Sladké recepty sme upravili špeciálne na prípravu na grile, dôkladne sme ich testovali, rovnako dôkladne ochutnávali a z kroka na krok optimalizovali.

Ako špeciálne príslušenstvo budeme potrebovať tehly. Vložením tehál do grilu bude plech umiestnený vyššie a dostane sa tak bližšie ku krytu grilu, vďaka čomu sa k zákusku dostane viac tepla z hora. Plech týmto aj oddelíme od spodnej mriežky. Bez vloženia tehál by v dôsledku dobrej tepelnej vodivosti liatinového grilovacieho roštu mohol intenzívny spodný ohrev spôsobiť, že zákusok zhorí. Na tento účel dobre poslúži aj hliníkový pohár.

Túto konštrukciu v grile dôkladne predhrejeme na požadovanú teplotu pečenia, ktorú odčítame na teplomere veka. Na úrovni pečenia môžeme meranie upresniť aj sondovým bezdrôtovým teplomerom, aby sme získali ešte presnejšie hodnoty. Ak tehly vložíme na gril pred pečením, pohltia teplo, ktoré zákusok potrebuje, čo poškodzuje stabilitu teploty. Pri takých citlivých projektoch, ako sú pláty z bielkovej peny alebo suflé, to môže spôsobiť problém.

Ďaľšie recepty