(Vegánske) gombíkové sušienky

Prísady

Ingrediencie na čokoládové a orechové krehké pečivo:

  • 125 g studeného masla
  • 125g Korunný cukor krupicový
  • 1 vajce
  • 200 g múky
  • 60 g drvených vlašských orechov
  • 0,5 ČL mletej škorice
  • 15 g pekárskeho kakaa

Pre vanilkové krehké pečivo:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g studeného masla
  • 100 g Korunný cukor krupicový
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 1 štipka soli

Pre vegánske cesto:

  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 g pšeničnej múky
  • 70 g drvených vlašských orechov
  • 75 g Korunný cukor práškový
  • 225 g vegánskeho margarínu
  • 1 dávka škorice na špičku noža
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 50 ml rastlinného nápoja (napr. kokosový, ovsený, mandľový, ryžový nápoj)

Príprava

Do misky dajte múku, cukor, (pekárske kakao a drvené vlašské orechy). Studené maslo rýchlo nakrájajte na malé kúsky a pridajte. Pridajte vajce, soľ (a škoricu). Všetky suroviny rýchlo vypracujte na hladké cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a dajte na asi 30 minút do chladničky.

Rúru predhrejte na 180 stupňov pri zapnutých telesách hore a dolu. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm. Na cesto položíme vykrajovačku na sušienky s priemerom približne 3 cm a do cesta vtlačíme uzáver fľaše (približne 2 cm) do hĺbky asi 1 mm. (pozri druhé foto). Vystrihnite sušienku. Pomocou slamky vytvorte gombíkové dierky do cesta, ktoré bolo vtlačené do uzáveru fľaše.

VEGANSKÉ CESTO

Vegánsky margarín nakrájajte na kúsky. Všetky suroviny zmiešajte a rýchlo spracujte na hladké cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov pri zapnutých telesách hore a dolu. Plech vysteľte papierom na pečenie. 

Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm. Na cesto položíme vykrajovačku na sušienky s priemerom približne 3 cm a do cesta vtlačíme uzáver fľaše (približne 2 cm) do stredu do hĺbky asi 1 mm. Vystrihnite sušienku. Pomocou slamky vytvorte gombíkové dierky do cesta, ktoré bolo vtlačené do uzáveru fľaše.

Ďaľšie recepty