Letné marhuľové panettone

Prísady

Na cesto:

  • cca. 100 ml vlažného mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 700 g hladkej múky
  • 250 ml jogurtu
  • 140 g Korunný cukor kryštálový
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 150 g mäkkého masla
  • 1 neošetrený citrón (iba postrúhaná kôra)
  • 200 g citronátu (kandizovaná citrónová kôra)
  • 50 g kandizovaného zázvoru, pokrájaného na drobné kocky
  • 100 g mäkkých sušených marhúľ, pokrájaných na drobno

Príprava

Pred pečením:

Hlinené kvetináče s priemerom 10 — 14 cm na jednu — dve hodiny namočíme, aby pri pečení nepraskli (sú prekvapivo odolné voči teplu). Kvetináče necháme odkvapkať a vyložíme ich papierom na pečenie, najprv vystrihneme okrúhlu šablónu na dno kvetináča.

Pri príprave grilovania venujeme pozornosť tomu, aby sme plochu na pečenie oddelili od mriežky grilu, pretože aj pri nepriamom grilovaní spodná časť koláča dostane priveľa tepla a prihorí. Urobíme to tak, že kvetináče položíme na hliníkové poháre otočené hore dnom, ale veľmi dobre to funguje aj s tehlami umiestnenými na rošte. Na gril položíme misku s vodou, aby bolo teplo ešte miernejšie.

Na cesto:

Z vlažného mlieka, droždia a z hrsti múky vypracujeme predcesto. Suroviny vymiešame do hladka metličkou na šľahanie, poprášime múkou a prikryjeme utierkou. Na teplom mieste necháme vykysnúť na dvojnásobok.

Potom toto cesto zmiešame s ostatnými surovinami a dôkladne vymiesime (najlepšie kuchynským robotom), až kým sa cesto neoddelí od stien nádoby. Cesto potom musí odpočívať najmenej pol hodinu, pred tým než ho vložíme do pripravených kvetináčov.

Kvetináče naplníme iba do dvoch tretín, pretože cesto výrazne narastie. Gril predhrejeme približne na 170 — 190 °C, doba pečenia je v závislosti na veľkosti kvetináčov spravidla 40 — 50 minút. Panettone je hotový keď pekne narastie, získa peknú farbu a prejde testom zapichnutia ihly. Test urobíme tak, že do koláča hlboko zapichneme tenkú ihlu na mäso. Keď sa na ihlu už nelepí cesto, panettone je upečené.

Tip: Ak kvetináč previažeme rafiou alebo pekným špagátom, môže to byť skvelý darček!

Ďaľšie recepty