Macarons

Prísady

  • Mandľová pasta
  • 200 g mandľkových lupienkov, alebo pomletých mandlí (Nie mandľovú múku!)
  • 200 g práškového cukru múčka
  • 64 g bielkov

Taliansky sneh

  • 200g trstinového cukru
  • 50 g vody
  • 60g bielkov + štipka soli
  • Citrón na odmastenie misy

Ganache z bielej čokolády:

  • 100 g 33% šľahačkovej smotany
  • 220 g bielej belgickej čokolády
  • 30 g masla

Príprava

Dôležité je presné naváženie surovín. Zmiešajte mleté mandle s cukrom a pridajte 64 g vaječných bielkov a dobre premiešajte. (Môžete pridať aj gélové potravinárske farbivo).

V citrónom vymastenej miske vyšľahajte 60 g bielkov na najnižších otáčkach. Do hrnčeka dajte vodu a trstinový cukor a nechajte ich rozpustiť. Zahrievajte, kým nedosiahne teplotu 100 stupňov, potom prepnite mixér na strednú rýchlosť. Keď sirup dosiahne 111 stupňov, prepnite na najvyššiu rýchlosť a pri 114 stupňoch začnite horúci sirup vlievať tenkým prúdom za stáleho miešania do šľahajúcich bielkov.

Šľahajte, kým sa sneh neochladí na 40 stupňov a potom ho môžete začať postupne vmiešavať do mandľovej hmoty.  Cesto na makrónky preložte do vrecúška s okrúhlou špičkou.

Makrónky vytlačte na plech alebo papier na pečenie a potom 5-krát poklepte plechom na rovnú plochu, aby sa uvoľnili všetky vzduchové bubliny.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 155 - 160 stupňov približne 10 - 12 minút.

Po vychladnutí makronky naplníme čokoládovou ganážou.

PLNKA do makroniek

Čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do veľkej misy.

Smotanu zohrejte v hrnci na miernom ohni, kým sa takmer nezovrie. Odstavte smotanu z ohňa a nalejte ju na čokoládu v miske a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.

Pridajte maslo a miešajte, kým sa dôkladne nespojí. Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí plnky naplňte pripravené makrónky.

Pri mliečnej čokoláde platí ten istý postup, len pomery sa menia:

  • 100g šľahačkovej smotany
  • 200 g mliečnej belgickej čokolády
  • 10 g masla

Ďaľšie recepty