Mangové chutney

Prísady

  • 2 zrelá manga
  • 150 g hnedého trstinového cukru
  • 1 biela šalotka
  • 4 cl malinového balzamikového octu
  • 100 ml suchého, ľahkého bieleho vína 
  • (napr. Sauvignon blanc)
  • 1 čiže paprička
  • 6 kusov kandizovaného zázvoru
  • 1 vanilkový struk
  • 6 strukov zeleného kardamómu
  • Po 1 čajovej lyžičke škorice a nového korenia

Príprava

Mango rozpoľte, odstráňte semienka, mango olúpte a nakrájajte na malé kocky.

V potiahnutej panvici rozpustite trstinový cukor a skaramelizujte v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Zalejte octom a vínom. Vmiešajte na kocky nakrájané mango, rozpolené, zbavené a na tenké plátky nakrájané chilli papričky, nakrájaný zázvor, rozpolený vanilkový struk a vyškriabanú dužinu, drvené semienka kardamómu a korenia.

Duste na strednom plameni, kým mango nezmäkne. Občas premiešajte. Potom tyčovým mixérom rozmixujte na pyré tak, aby ostali ešte kúsky manga. Za stáleho miešania mierne varte 5–10 minút, kým chutney nezíska mierne hustú konzistenciu.

Vyberte vanilkový struk a nalejte chutney do sterilných, ešte teplých pohárov. Pre dlhšiu trvanlivosť pasterujte v rúre vyhriatej na 75 °C po dobu 25 minút. Uchovávajte na chladnom mieste a čoskoro spotrebujte.

Ďaľšie recepty