Mrkvový koláč se sýrovým krémom

Prísady

Plech 20*30cm
12/14 porcií

Korpus:

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g celozrnnej múky
  • 125 g oleja
  • 175 g Korunný cukor hnedý trstinový
  • 3 vajcia M
  • 300 g nahrubo postrúhanej mrkvy
  • 5 g jedlej sódy
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 g škorice
  • 2g kardamomu
  • 1g soľ
  • 1 pomarančová kôra

Krém:

Mrkvové kocky:

Príprava

Do misy navážime nahrubo nastrúhanú mrkvu, pridáme olej a vajcia, cukor, korenie, kôru a soľ a stierkou dobre zamiešame. Potom pridáme obidve múky, prášok do pečiva a jedlú sódu a stierkou vymiešame dohladka. Túto hmotu nalejeme do olejom vymazaného a múkou vysypaného pekáča a rozotrieme dohladka. Potom pečieme veľmi pomaly pri 160°C asi 25 min., alebo pokiaľ zapichnutá špajdľa nezostane úplne suchá. Necháme na mriežke vychladnúť.

Na náplň zmiešame syr, cukor a pomarančovú šťavu a metličkou vymiešame dohladka. Potom postupne nalejeme rozpustené a vychladnuté maslo. Šľaháme pokiaľ nezískame hladký a nadýchaný krém. Ten ihned natrieme na povrch vychladnutého upečeného korpusu.

Mrkvu nakrájame na kocky menšie ako  1*1*1 cm, dáme do hrnca, pridáme šťavu, vanilku a cukor a na veľmi miernom ohni  varíme pokým sirup nezhustne. Zmes necháme vychladnúť a potom ňou ozdobíme povrch koláča.

Ďaľšie recepty