Marcipánový cheesecake so sušienkami spekulatius

Prísady

na základ zo sušienok spekulatius

  • 300 g sušienok spekulatius
  • 85 g masla

na marcipánovú náplň

  • 200 g marcipánu
  • 4 vajcia (veľkosť M)
  • 125 g Korunný cukor kryštálový
  • 1 ČL korenia spekulatius
  • trochu mletej vanilky alebo 1 balenie vanilkového cukru Bourbon
  • 750 g nízkotučného tvarohu
  • 150 g kyslej smotany
  • 100 g smotanového syra
  • 1 štamperlík rumu

na polevu:

  • 200 g brusnicového džemu
  • 1 štamperlík rumu

Príprava

Sušienky spekulatius vložíme do vrecka a rozdrvíme valčekom.

Rozpustíme maslo a zmiešame s podrvenými sušienkami, kým nevznikne sypkejšia hmota.

Túto hmotu vysypeme do formy s priemerom cca 22 – 24 cm, pevne popritláčame na dno a necháme chvíľu odležať.

Rúru predhrejeme na 165 °C, horný aj spodný ohrev.

Marcipán najemno nastrúhame a vyšľaháme s vajcami a Korunným bio kryštálovým cukrom do peny bez viditeľných hrudiek.

Pridáme nízkotučný tvaroh, kyslú smotanu, smotanový syr a korenie a miešame na najnižšom stupni.

Túto zmes rovnomerne rozotrieme na pripravený základ a v predhriatej rúre pečieme na najnižšej mriežke približne 60 minút dozlatista. Necháme pomaly vychladnúť pri otvorených dvierkach rúry.

Brusnicový džem a rum dáme do malého hrnca a zohrievame na strednom stupni.

Brusnicovú polevu vylejeme na vychladnutý cheesecake a podávame.

Ďaľšie recepty