Nektarinkové čatní s rozmarínom

Prísady

  • 500 g nektariniek
  • 2 cibule
  • 2 PL repkového oleja
  • 250 g jablčného octu
  • 250 g vody
  • 250 g Korunný cukor želírovací 2:1
  • 1 ČL soli
  • 3–4 vetvičky rozmarínu
     

Príprava

Nektarinky umy, odstráň kôstky a dužinu nakrájaj na malé kocky. Cibuľu ošúp a nakrájaj nadrobno. V hrnci zohrej olej a na ňom osmaž cibuľu dosklovita.

Pridaj nektarinky a soľ, krátko ich za stáleho miešania podus. Zmes zalej vodou, pridaj cukor a časť jablčného octu. Zníž teplotu na stredný stupeň a čatní var pod pokrievkou 20–30 minút, občas premiešaj. Počas varenia postupne prilievaj zvyšný ocot.

Ešte horúce čatní naplň do čistých zaváracích pohárov, dobre uzavri a nechaj úplne vychladnúť. Skladované v špajzi vydrží minimálne 3–6 mesiacov. Výborne chutí ako pikantná omáčka k mäsu na grile, či na panvici, alebo ako nátierka na chlieb.

Ďaľšie recepty