Uskladnenie ovocia má svoje pravidlá. Je známe, že banány, jablká, citrusy, marhule a slivky do chladničky nepatria a nízke teploty by sa podpísali na ich dobrej chuti. Nie každý však vie, že jednotlivé druhy ovplyvňujú navzájom svoje dozrievanie a aký spôsob dlhodobého uskladnenia je pre ovocie najlepší. 

Aj ovocie potrebuje zasadací poriadok

Niektoré druhy ovocia uvoľňujú po dozretí etylén. Patria sem napríklad jablká, hrušky, slivky či marhule. Iné druhy ovocia sú na etylén citlivé a začali by v ich "susedstve" okamžite hniť. Preto tieto skupiny treba skladovať oddelene.

Aj so stopkou

Ideálne na dlhodobé skladovanie je jadrové ovocie ako jablká či hrušky, pretože nepodliehajú rýchlo skaze. Zberajte ich tesne pred dozretím a pred uskladnením ich preberte a vyraďte poškodené a deformované plody. Otlačené a obité kusy by ľahko podľahli hnilobe. Stopku vždy nechávajte na plode — jabĺčka klaďte do debničiek stopkou hore, hrušky stopkou nadol. Na skladovanie využite nevykúrené priestory s vysokou vzdušnou vlhkosťou a stabilnou teplotou.

Jablká stopkou hore, hrušky stopkou nadol.

Vitamíny si zamrazte

Drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle, černice alebo čučoriedky môžete v chladničke skladovať len krátkodobo, a to v plastovej alebo keramickej miske. Pred uskladnením ich nikdy neumývajte, robte tak až tesne pred konzumáciou. Ideálnou formou dlhodobého uskladnenia pri tomto ovocí je mrazenie, zaváranie alebo sušenie. 

Najšetrnejším spôsobom konzervovania je práve mrazenie, pri ktorom si ovocie uchováva 80 až 90 percent pôvodného obsahu vitamínov. Ideálna teplota v mrazničke je od -18 °C  do -30 °C. Na mrazenie sú vhodné aj slivky a višne, určite to neskúšajte s hroznom, jablkami a inými druhmi obsahujúcimi veľa vody. Drobné ovocie môžete v mrazničke skladovať aj presypané cukrom alebo preliate cukrovým nálevom (najmä pri kyslejších druhoch ovocia). Po rozmrazení ich potom môžete konzumovať v neupravenom stave alebo pridať na dosladenie pokrmov a ochutenie koláčov. Takto uskladnené ovocie spotrebujte do 18 mesiacov. 

Drobné ovocie najdlhšie vydrží v mrazničke.

Sušené a kandizované ovocie

Ovocie v jeho sušenej podobe je koncentrátom vitamínov, vlákniny a fruktózy. Najstarší spôsob konzervovania využívali naši predkovia, aby si uchovali bohatú úrodu na zimné obdobie. Kým čerstvé ovocie máva bežne 90 percent vody, sušením sa jeho obsah zredukuje na 15 percent. Usušené potraviny skladujte v uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste v teplote okolo 15 °C. Okrem sušeného ovocia si môžete pochutiť aj na kandizovanom — pôsobením cukrového roztoku na uvarené ovocie sa zastaví aktivita mikroorganizmov a enzýmov. Používať ho môžete do zákuskov a koláčov.

Sušenie či kandizovanie sú obľúbené spôsoby, ako predĺžiť "životnosť" ovocia.

Aj džemy a kompóty majú svoju obmedzenú trvanlivosť

Predlžovanie životnosti ovocia viedlo k zisteniu, že ovocná zmes prevarená s cukrom a uzatvorená vo vzduchotesnej nádobe sa nepokazí. Varením džemov a marmelád či sterilizovaním kompótov sa ničí väčšina baktérií. Ako dlho však môžete skladovať zaváraniny? Kvalitne pripravené zaváraniny vydržia v špajze najmenej rok. Uložte ich na suché a chladné miesto, kde nedochádza k častým zmenám teploty. Po otvorení džem alebo marmeládu premiestnite do chladničky a čo najrýchlejšie spotrebujte.

Pravidelne treba kontrolovať nielen čerstvé ovocie, ale aj to zavárané.

Raz za pár mesiacov je tiež vhodné vizuálne skontrolovať vaše zásoby v špajze a vyradiť tie, ktoré sa vám nepozdávajú alebo podľahli skaze. Pokiaľ by sa v niektorom pohári objavila pleseň, neodoberajte vrchnú časť džemu či kompótu, ale vyhoďte celý obsah.