Bábovka s ovsenými vločkami a ríbezľami

Prísady

Na cesto

  • 4 vajcia
  • 200 g masla
  • 250 g Korunného práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 2 ČL nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného pomaranča
  • 2 PL rumu
  • 200 g múky
  • 50 g potravinárskeho škrobu
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 100 g mletých lieskových orechov
  • 170 g ríbezľového džemu
  • 4 PL ovsených vločiek

Na polevu

Príprava

Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zmäknuté maslo s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, pomarančovou kôrou a rumom vymiešame do peny. Postupne pridáme žĺtky.

Škrob premiešame s práškom do pečiva a mletými lieskovými orechmi a spolu s polovicou snehu z bielkov vypracujeme na cesto. Opatrne primiešame zvyšný sneh.

Ríbezľový džem zmiešame s ovsenými vločkami. 1/3 cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Čajovou lyžičkou rozložíme na povrch cesta polovicu zmesi vločiek a ríbezľového džemu. Vylejeme druhú tretinu cesta a navrch opäť rozložíme zvyšok zmesi vločiek a džemu. Nakoniec prikryjeme zvyškom cesta a povrch vyhladíme.  

V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180 °C približne 50 minút. Hotovú bábovku necháme 15 minút postáť vo forme, vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.

Z práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy vymiešame hladkú, hustú polevu, ktorou potrieme povrch bábovky.

Ďaľšie recepty