Farebný ryžový šalát

Prísady

Farebný ryžový šalát

  • 250 g hnedej a divokej ryže (alebo zmesi ryže s divokou ryžou)
  • 3 jarné cibuľky
  • 1 červená paprika
  • 1 hrsť čerstvých lístkov koriandra
  • 0,5 hrsti lístkov čerstvej mäty
  • 1 malá červená chilli paprička
  • 1 bio citrón (kôra)
  • 1 zrelé mango

Dressing

  • 3 polievkové lyžice vínneho octu
  • 1,5 polievkové lyžice sezamového oleja
  • 1 polievková lyžicahnedého trstinového cukru
  • 0,5 čajová lyžička soli
  • 1 bio citrón (šťava)

Dokončenie

  • 40 g kokosových plátkov
  • 50 g kešu orechov

Príprava

Vidiecku obilnú a divokú ryžu pripravte podľa návodu na obale do al dente. Potom necháme ryžu vychladnúť. Jarné cibuľky olúpte a nakrájajte na kolieska. Papriky a chilli papričky umyte, osušte a nakrájajte na malé kúsky. Najprv odstráňte semienka z chilli. Koriander a lístky mäty umyte, osušte a nasekajte najemno. Mango olúpte a dužinu nakrájajte na malé kúsky. Nakrájané prísady dajte do misy. Bio citrón umyte v horúcej vode, osušte, otrhajte kôru a pridajte k prísadám v mise.

Na zálievku zmiešajte citrónovú šťavu s ryžovým octom, sezamovým olejom, trstinovým cukrom a morskou soľou. Dochuťte soľou.

Vychladnutú hnedú ryžu a divokú ryžu pridajte k ostatným surovinám v mise. Pridajte dresing a prísady dobre premiešajte. V prípade potreby pridajte korenie. Kešu oriešky a kokosové lupienky opečte jeden po druhom na potiahnutej panvici.

Ryžový šalát dajte do jednej veľkej misky alebo 4 malých misiek a ozdobte opraženými kešu a kokosovými lupienkami.

TIP: Pokiaľ nemáte radi ryžový ocot a sezamový olej alebo ich doma nemáte, môžete namiesto nich použiť biely vínny ocot a olivový olej.
Šalát je možné pripraviť aj s prúžkami grilovaných kuracích pŕs.

Ďaľšie recepty