Jogurtový koláč s olivovým olejem

Prísady

Guľatá forma 24cm
12/14 porcií

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 120 g hrubej múky
  • 130 g Korunný cukor krupicový
  • 350 g jogurtu
  • 100 g olivového oleja
  • 2 vajcia M
  • 9 g prášku do pečiva
  • 1 pomarančová kôra aj šťava
  • 2 g soľ

Kandizované pomaranče:

  • 500 g krvavých (červených) pomarančov
  • 150 g krupicového cukru
  • 120 g vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 g soľ

Príprava

Do misy navážime obidva druhy múky, cukor, prášok do pečiva, soľ a kôru z pomaranča a zamiešame. Pridáme jogurt, olej, pomarančovú šťavu a stierkou či ručnou metličkou vymiešame na hladkú hmotu. Tortovú formu vyložíme papierom, hmotu do nej nalejeme a pečieme pri 160°C asi 30 min., alebo pokým špajdľa zapichnutá do stredu nezostane po vytiahnutí suchá. Korpus necháme vo forme vychladnúť, potom ho opatrne nožom uvoľníme a dáme na servírovací tanier.

Pomaranče dobre umyjeme a ostrým nožom nakrájame na plátky hrubé asi 7 až 8 mm. Narovnáme na dno veľkého hrnca, pridáme soľ, vanilkový lusk a krupicový cukor, zalejeme vodou a priamo na hladinu dáme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie, ktorý všetky pomaranče zakryje. Na veľmi miernom  ohni varíme asi 30 min., pokiaľ sa väčšina tekutiny neodparí a pomaranče sa nepresladia. Necháme ich krátko vychladnúť a potom ich ešte za tepla z hrnca opatrne vyberieme na plech s papierom na pečenie.

Vychladnutý koláč ozdobíme pomarančami a zbytkom sirupu, ktorý zostal v hrnci. Pri servírovaní  môžeme servírovať lyžicu či dve jogurtu.

Ďaľšie recepty