Čučoriedkový koláč s cmarom

Prísady

Zapekacia forma o veľkosti 30 krát 12 cm

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g cukru krupica
  • 75 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia veľkosti M
  • 200 g podmaslia
  • 50 g citrónová šťava
  • 150 g čučoriedok
  • 2 g soli
  • 2 g mletého kardamómu
  • 9 g prášku do pečiva
  • Kôra z jedného citróna

Drobenka:

  • 60 g hladkej múky
  • 30 g cukru krupica
  • 30 g masla
  • Niekoľko kvapiek rumu

Poleva:

 

Príprava

Do misy navážame múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, citrónovú kôru a kardamóm a zamiešame.

K suchým ingredienciám pridáme cmar a vajcia a rozmiešame dohladka. Úplne na záver pridáme rozpustené a vychladnuté maslo a vymiešame do hladkej hmoty. Čučoriedky obalíme v 5 g hladkej múky a zľahka ich pomocou stierky do hmoty zabalíme. Zapekaciu formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a čučoriedkové cesto do nej nalejeme.

Na posýpku dáme všetky ingrediencie do misy a pomocou prstov vytvoríme nerovnomerne veľké kúsky. Tie nasypeme na čučoriedkovú hmotu a koláč dáme do rúry piecť na 170 ° C asi 35 až 40 min., alebo kým špajla nezostane úplne suchá. Upečený koláč dáme vychladnúť na mriežku, pocukrujeme a polejeme ho polevou, ktorú sme pripravili z roztlačených čučoriedok a práškového cukru. Najlepšie chutí ešte vlažný.

Ďaľšie recepty