Ľadovky

Prísady

Cesto:

Krém:

Poleva:

Príprava

Múku preosejeme, pridáme cukor, orechy, maslo, vajcia a vypracujeme tuhé cesto. Dáme aspoň na hodinu uležať do chladničky. Potom vyvaľkáme plát, z ktorého vykrajujeme kolieska. Pečieme pri 160 °C doružova cca 10 minút.

Z mlieka si odlejeme trochu do hrnčeka, zvyšok dáme variť s cukrom. Múku zmiešame so žĺtkami a s druhou časťou mlieka a miešame tak dlho, kým nám nevznikne hladká kašička. Keď sa nám mlieko začne variť, vlejeme doň rozmiešanú múku a chvíľu povaríme. Potom stiahneme z ohňa a dáme vychladnúť. Kým nám hmota vychladne, rozotrieme si maslo s práškovým cukrom. Do tejto zmesi potom opatrne vmiešame vychladenú hmotu.

Keď máme upečené cesto a pripravený krém, všetky kolieska krémom zlepíme a necháme v chladničke do druhého dňa stuhnúť. Ďalší deň si pripravíme polevu z púdrového cukru, rumu a citrónovej šťavy a zlepené kolieska polevou potrieme. Ešte kým poleva zaschne, môžeme kolieska ozdobiť vlašskými orechmi či mandľami.

Ďaľšie recepty