Perníček - postavička

Prísady

Na cesto:

  • 30 g Korunného hnedého cukru
  • 500 g medu
  • 30 ml vody
  • 500 g ražnej múky + trochu viac na pracovnú plochu
  • 10 g sódy bikarbóny
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 10 g škorice
  • 1 balenie perníkového korenia
  • kôra z ½ bio pomaranča
  • 2 žĺtky
  • mlieko
  • 250 g Korunného púdrového cukru
  • cukrové perly

Na dozdobenie:

  • slamy
  • farebné šnúry
  • vrecko na potrubie alebo igelitové vrecko
  • fondán v dvoch farbách

Príprava

V hrnci na miernom ohni rozpustite cukor, med a vodu. Dobre premiešajte ražnú múku, sódu, vanilkový cukor, škoricu a perníkové korenie a kôru z bio pomaranča. Pridajte vaječné žĺtky. Pomaly pridávajte zmes medu, cukru a vody. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.

Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 1 hodinu vychladnúť (najlepšie cez noc). Predhrejte rúru na 180 ° na vrchné a spodné pečenie. Pracovnú plochu posypte múkou, vyvaľkajte cesto s hrúbkou asi 0,5 cm a povykrajujte postavičky. Slamkou vytvorte otvor.

Položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite mliekom a pečte na strednom rošte asi 12 minút.

Z každej farby fondánu vyvaľkajte tenké ruličky (na to použite púdrový cukor), prepleťte alebo zakrúťte do seba a vytvarujte dáždnik. Vyšľahajte dva bielky s púdrovým cukrom. naplňte sáčok a ozdobte postavičky polevou, perlami a dáždnikom. Nechajte trochu zaschnúť, prevlečte šnúrku a zaveste.

Ďaľšie recepty