Red velvet

Prísady

 

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 500 g Korunného cukru práškového
  • 480 ml cmaru
  • 225 g masla
  • 30 g kakaa
  • 4 ks vajec
  • 3 lyžičky vínneho octu
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička gélového potravinárskeho farbiva

Krém:

Príprava

Suroviny na cesto si rozdelíme na dve polovice. Z každej upečieme dve poschodia. Tortové formy s priemerom cca 20 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom.

Gramáž pre nasledujúce riadky je polovičná než v zozname.

V mise vyšľaháme maslo do peny a pridáme cukor. Zmes šľaháme ďalej 2 – 3 minúty, postupne pridáme vajcia a vanilkový extrakt. Múku zmiešame s kakaom a soľou, do cmaru pridáme gélovú farbu. Obe postupne pridávame do vyšľahanej maslovej peny. V pohári zmiešame ocot a jedlú sódu. Pozor, zmes začne pracovať, rozmiešame a vpracujeme do cesta. Tekuté cesto rozlejeme do dvoch foriem a v predhriatej rúre na 175 °C pečieme asi 25 – 30 minút.

Rovnaký postup opakujeme s druhou polovicou ingrediencií a upečieme ďalšie dva korpusy. Necháme ich aspoň hodinu odpočívať zabalené v potravinárskej fólii.

Medzitým si vyšľaháme mascarpone s krémovým syrom. Pridáme vanilkový extrakt, práškový cukor a dokonale spracujeme.

V ďalšej mise si vyšľaháme šľahačku a opatrne ju pridávame do hmoty. Vznikne hustý a nadýchaný krém.

Vychladené korpusy zrežeme tak, aby vznikla rovná plocha. Zvyšky schováme na záverečné zdobenie. Skladáme korpusy, ktoré striedavo natierame krémovou vrstvou.

Na záver potrieme steny, uhladíme cukrárskou stierkou a vrchný diel dozdobíme rozdrobenými kúskami korpusu.

Ďaľšie recepty