Slivkovo-orechové buchty

Prísady

Ingrediencie na kvasnicové cesto:

  • 500 g múky
  • 2 žĺtky
  • 30 g čerstvého droždia alebo 1 balíček sušeného droždia
  • 80 g Korunný cukor krupicový
  • 80 g mäkkého masla
  • 250 g studeného mlieka
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 3 čajové lyžičky škorice cejlónskej
  • 5 g soli

Ingrediencie na slivkovo-lieskovoorieškovú náplň:

  • 150 g mletých lieskových orechov
  • 300 g sliviek
  • 90 g cukru
  • 1 štipka mletých klinčekov
  • 1 štipka škorice cejlónskej
  • 80 g vody

Ďalej:

  • Maslo na vymazanie formy
  • 1 vajce a trochu mlieka na potretie

Na podávanie:

  • 50 g strúhanky + polovica orechov
  • 40 g masla
  • 1 štipka škorice cejlónskej
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • Teplá vanilková omáčka

Príprava

Príprava cesta:

Všetky ingrediencie na cesto daj do misy a vypracuj pomocou hnetacích hákov stojaceho alebo ručného mixéra na nízkej až strednej rýchlosti aspoň 10–15 minút, pokiaľ nebude hladké. Cesto by sa malo oddeľovať od strán a dna misy.

Cesto vytvaruj do guľky, vlož späť do misy, zakry a nechaj kysnúť pri izbovej teplote asi 1 hodinu.

Príprava slivkovo-lieskovoorieškovej náplne:

Mleté lieskové orechy opraž na panvici bez tuku do zlatista a nechaj vychladnúť. Slivky umy, vykôstkuj a nakrájaj na štvrtiny. V hrnci var s cukrom, vodou a koreninami asi 7–10 minút, kým nezmäknú. Nechaj vychladnúť a vmiešaj polovicu opražených lieskových orechov.

Dokončenie buchiet:

Cesto na pracovnej ploche rozdeľ na porcie po cca 80 g a vytvaruj hladké guľky. Krátko zakry. Formu na pečenie vymaž maslom a predhrej rúru na 180 °C (horný/dolný ohrev). Vajce zmiešaj s trochou mlieka.

Každú guľku cesta zľahka splošti, do stredu daj 1–2 čajové lyžičky slivkovo-orechovej náplne, opatrne zabaľ a vytvaruj späť do guľky.

Buchty ukladaj švom nadol do pripravenej formy a potri vajcovo-mliečnou zmesou. Pečte v predhriatej rúre asi 35–40 minút do zlatista.

Medzitým opraž strúhanku s maslom, zvyšnými lieskovými orechmi a škoricou na panvici na strednom ohni do zlatista.

Buchty podávame teplé s vanilkovou omáčkou a škoricovo-orechovou strúhankou. 

Ďaľšie recepty