Orechové keksíky

Prísady

Na orieškové krehké cesto

  • 150 g masla {studeného}
  • 250 g múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vianočného korenia
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 50 g Korunný cukor hnedý
  • 70 g orechov {mletých}
  • Zrniečka z jedného vanilkového struku
  • 1 žĺtok
  • Papierové slamky

Na nugátovú náplň:

  • 50 g nugátu
  • 50 g čokolády {posekanej}
  • 100 g šľahačky
  • ¼ ČL vianočného korenia
  • ¼ ČL perníkového korenia

Príprava

Rúru predhrejte na teplotu 175 °C s konvekciou. Plech vyložte papierom na pečenie. Studené maslo nakrájajte na malé kúsky, vymieste s múkou, práškom do pečiva, koreninami a cukrom na cesto. Rýchlo zapracujte mleté orechy, dreň z vanilkového struku a žĺtok. Cesto dajte minimálne na hodinu do chladničky. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske. Vykrajujte rovnaký počet koliesok a srdiečok. Papierové slamky rozdeľte na polovice a zapichnite do okrúhlych keksíkov. Keksíky poukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre pri teplote 175 °C s konvekciou 12 až 15 minút. Nechajte ich vychladnúť.

Nugátová náplň Šľahačku s koreninami zohrejte v rajničke. Rajničku stiahnite zo sporáka, roztopte v šľahačke posekanú čokoládu a nugát. Ganache krátko nechajte vychladnúť a plňte ňou okrúhle keksíky. (V prípade potreby ganache trochu prešľahajte, ak bude príliš tekutá.) Srdiečkové keksíky položte na ganache a keksíky podávajte posypané práškovým cukrom.

Ďaľšie recepty