Parížske rožteky

Prísady

na cesto:

  • 2 bielky
  • 120 g kryštálového trstinového cukru 
  • 160 g mletých vlašských orechov + 40 g na obalenie

na krém:

  • 400 ml mlieka
  • 1 balenie pudingu (smotanový/vanilkový)
  • 50 g trstinového cukru 
  • 2 g agaru (cca 1/2 ČL) 
  • 100 g jemného tvarohu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 2 ČL kokosového oleja

Príprava

Najskôr sa pustíme do prípravy cesta. V hrnci privedieme vodu k varu a na hrniec položíme väčšiu misu - nesmie byť ponorená vo vode (bielky chceme šľahať nad parou). Do tejto misy dáme bielky spolu s cukrom a nad parou ich mixérom vyšľaháme do tuhého snehu - trvá to cca 6-7 minút kým majú tú správnu pevnú konzistenciu (uvidíte to). Následne misu s vyšľahaným snehom vezmeme zo sporáku a jemne do nej vmiešame mleté orechy. Cesto necháme trošku vychladnúť, stačí 10 minút. Po vychladnutí cesta máme dve možnosti - buď cestom naplníme zdobiaci sáčok a na plech vystlaným papierom na pečenie striekame rožteky, alebo z cesta tvarujeme rožteky ručne. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť (ako ja) tak každý kúsok cesta zľahka obalte v mletých orieškoch (inak sa bude lepiť a nevytvarujete nič ), v rukách vytvarujte na rožtek a položte ho na plech vystlaným papierom na pečenie. Rožteky pečieme pri teplote 150 stupňov cca 25 minút - spodná strana rožtekov musí byť upečená dozlatista

Medzitým si pripravíme krém. Mlieko, cukor, agar a pudingový prášok dôkladne premiešame a uvaríme do zhustnustia. Ešte do horúceho pudingu vmiešame tvaroh a vanilkový extrakt. Keď sú rožteky aj krém aspoň čiastočne vychladnuté, rožteky ozdobíme krémom (ja som použila zdobiacu pištoľ) a necháme ich úplne vychladnúť ešte cca polhodinku. Na záver rožteky máčame v roztopenej čokoláde s kokosovým olejom a máme hotovo. Už ich stačí len nechať stuhnúť v chladničke, v ktorej ich aj skladujeme 

Ďaľšie recepty