Tvarohovo-jahodová torta

Prísady

Na dve tortové formy (ø 20 cm)

Na korpusy:

  • 7 vajec
  • 250 g Korunný cukor krupicový
  • 1 bio citrón (kôra a šťava)
  • 150 ml oleja
  • 130 ml vody
  • 300 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na krém:

Na plnku:

  • cca 400 g jahôd
  • 2–3 poháre jahodového džemu

Na zmrzlinovú guľu:

Na čokoládovú polevu a dekoráciu:

  • 150 g bielej polevovej čokolády
  • ružové potravinárske farbivo

Ďalej:

  • cukrové perly, posýpka podľa chuti
  • zmrzlinový kornútok
     

Príprava

Rúru predhrej na 180 °C s teplovzdušným ohrevom. Dno tortových foriem vysteľ papierom na pečenie.

Vajcia s cukrom šľahaj aspoň 10 minút do nadýchanej peny. Pridaj nastrúhanú citrónovú kôru. Citrón rozkroj, vytlač šťavu a spolu s olejom a vodou pomaly vmiešaj do peny. Múku zmiešaj s práškom do pečiva a krátko primiešaj, aby vzniklo hladké cesto. Cesto rozdeľ do dvoch foriem a peč 35–40 minút (skús špáradlom). Nechaj vychladnúť vo forme.

Na krém zmiešaj mascarpone, tvaroh, puding a práškový cukor. Smotanu vyšľahaj a jemne vmiešaj do krému. Krém naplň do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.

Jahody umy, osuš, odstráň stopky a nakrájaj na plátky.

Oba korpusy zarovnaj do roviny (odrezky si odlož) a každý vodorovne prekroj, aby vznikli 4 pláty. Spodný plát polož na tortový podnos a po okraji nastriekaj krúžok z tvarohového krému. Do stredu nanes hrubšiu vrstvu jahodového džemu a poukladaj plátky jahôd. Na ne ešte trochu krému a uhlaď. Rovnako postupuj s ďalšími dvoma plátmi a navrch polož posledný korpus. Najprv natri vrch torty, potom boky. Uhlaď stierkou a daj tortu na niekoľko hodín vychladiť.

Na čokoládovú polevu rozpusti bielu čokoládu nad parou, pridaj farbivo a nechaj mierne vychladnúť. Keď nie je úplne tekutá, dá sa vytvoriť pekný stekaný efekt.

Z korpusových zvyškov, smotanového syra a práškového cukru vyformuj guľu. Polož ju na stred torty. Najprv polej guľu čokoládou, potom rozotri polevu po povrchu torty a nechaj ju stiecť po okrajoch. Hneď ozdob posýpkou a nasaď kornútok.

Tortu uchovávaj v chladničke až do podávania.

Ďaľšie recepty