Vanilkové hviezdičky s polevou z bielkov

Prísady

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g studeného masla
  • 100 g  Korunný cukor práškový
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 1 štipka soli

Na polevu:

  • 1 vaječný bielok
  • 200 g Pudrový cukor - extra jemný prášok
  • 1 ČL citrónovej šťavy (v prípade potreby ďalšie 1-2 ČL navyše)
  • 1-2 dávky potravinárskeho farbiva-pasty na špičku noža

Príprava

Múku, cukor a vanilkový cukor dajte do misy.  Studené maslo rýchlo nakrájajte na malé kúsky a pridajte. Pridajte vajce a soľ. Všetky suroviny rýchlo vypracujte na hladké cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a dajte na asi 30 minút do chladničky.

Rúru predhrejte na 180 stupňov pri zapnutých telesách hore a dolu. Plech vysteľte papierom na pečenie. Pracovnú plochu zľahka poprášte múkou, cesto rozvaľkajte pomocou valčeka a vykrajujte sušienky. 

Vložte bielky do misy a premiešajte. Postupne pridávajte cukor a citrónovú šťavu. Miešajte približne 10 minút. Zmes by mala byť hustá a mala by stekať po metličkách mixéra iba pomaly. Ak je zmes príliš tuhá, po kvapkách pridávajte citrónovú šťavu. Vložte polevu z bielka do misy. Na špáradlo dajte potravinárske farbivo-pastu. Umiestnite farbivo do polevy z bielka a pomocou špáradla urobte čiary v poleve, aby ste vytvorili mramorovanie.

Jednu stranu vychladnutých sušienok rovnomerne ponorte do polevy z mramorovaného bielka. Prebytočnú polevu na bočných stranách odstráňte prstami. Nechajte polevu zaschnúť.

Ďaľšie recepty