Perníkové lyže

Prísady

Perníkové cesto:

  • 250 g hladkej ražnej múky
  • 125 g Korunný cukor práškový
  • 60 g medu
  • 1 polievková lyžica jablkovej šťavy
  • 2 vajcia veľkosť M
  • 1 čajová lyžica jedlej sódy
  • 12 g perníkového korenia
  • 1 vajce na potretie

Zdobenie:

  • Korunný cukor práškový
  • Voda alebo citrónová šťava
  • Korunný cukor krupicový
  • Šablóna na lyže:
  • paličky od nanuku

Šablóna na lyže:
paličky od nanuku

Príprava

Zmiešajte všetky suroviny tak, aby ste vytvorili hladké cesto.

Tip: Použite radšej mixér, pretože cesto by ste mali intenzívne miešať približne 5 minút. 

Cesto vyberte z mixéra a ihneď spracujte. Pracovnú plochu jemne pomúčte. Rozdeľte cesto na dve časti a vyvaľkajte ho približne na 5 mm hrúbku. Predhrejte rúru na 170 stupňov.

Drevenú nanukovú paličku použite ako šablónu a podľa nej vykrojte prúžky rovnakej šírky ako palička. Koniec paličky použite na vykrojenie oblúka lyží.

Perníkové lyže položte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich vajcom a pečte približne 3-4 minúty.
Počas chladnutia lyží pripravte hustú polevu z Korunný cukor práškový a vody alebo citrónovej šťavy.

Lyže zlepte dokopy polevou, nechajte chvíľu zaschnúť a potom ich podľa vlastnej fantázie ozdobte.

Napríklad namočte končeky lyží do polevy a potom ich posypte Korunný cukor krupicový.

Ďaľšie recepty