Jablková torta s posýpkou

Prísady

  • 100 g masla
  • 150 g Korunného cukru práškového
  • 1 vajce
  • nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
  • 50 g mletých lieskových orechov
  • 100 g uvarených a ošúpaných zemiakov
  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • maslo a 100 g mandľových lupienkov na vysypanie formy
  • 50 g hrozienok
  • 1 ČL rumu
  • 500 g pevných kyslastých jabĺk
  • 50 g Korunného krupicového cukru
  • 1/2 ČL škorice
  • 100 g ríbezľového džemu
  • 50 g masla
  • 100 g hladkej pšeničnej múky
  • Korunný práškový cukor - mlynček na posypanie

Príprava

 

Maslo s Korunným cukrom práškovým vymiešame do peny, pridáme vajce, jemne nastrúhanú citrónovú kôru a lieskové orechy. Uvarené a ošúpané zemiaky pretlačíme cez lis na zemiaky a pomocou ručného šľahača primiešame k hmote.

Nakoniec premiešame prášok do pečiva s preosiatou múkou, pridáme k hmote a vypracujeme vláčne cesto. Dve tretiny cesta rukami vtlačíme do roztvoriteľnej tortovej formy s priemerom cca 24 cm, ktorú sme predtým vymastili maslom a vysypali mandľovými lupienkami.

Hrozienka umyjeme pod horúcou vodou, preberieme, necháme dobre odkvapkať, pokvapkáme trochou rumu a necháme nejaký čas postáť. Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky, ktoré zmiešame s marinovanými hrozienkami, kryštálovým cukrom a škoricou a všetko rovnomerne rozdelíme na cesto. Nakoniec navrch jablkovej hmoty lyžicou rozotrieme zohriaty džem.

Zvyšné cesto so studeným maslom a uvedeným množstvom múky rozotrieme medzi dlaňami a posypeme ním jablkovú hmotu. Tortovú formu vložíme do predhriatej rúry na strednú poličku a pečieme pri teplote 200 °C približne 45 minút. Po vychladnutí tortu opatrne vyberieme z formy a posypeme Korunným cukrom práškovým.

Ďaľšie recepty