Malakoff koláč

Prísady

Ingrediencie na piškótový základ:

  • 3 vajcia izbovej teploty
  • 60 g Korunný cukor krupicový
  • 1 štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička repkového oleja

Ingrediencie na hruškový kompót:

  • 2 hrušky
  • 40 g Korunný cukor krupicový
  • šťava z 1 citróna
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 štipka škorice cejlónskej
  • 1 štipka mletých klinčekov
  • 2 polievkové lyžice rumu

Ingrediencie na škoricový krém:

  • 5 plátov želatíny
  • 500 g mascarpone
  • 750 g smotany
  • 150 g Korunný cukor práškový
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička škorice cejlónskej
  • 1 štipka tonka fazule (voliteľné)

Ďalej:

  • 200 g piškót na vrstvenie
  • 40 g vody + 40 g rumu na namáčanie
  • 100 g brusnicového džemu
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 1 hruška na dekoráciu
  • 100 g mletých, pražených lieskových orechov na posypanie

Príprava

Príprava piškóty:

1. Predhrej rúru na 180 °C (horný/dolný ohrev) a vylož dno formy na pečenie (cca 22 cm Ø) papierom na pečenie.

2. Vajcia vyšľahaj s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom na najvyšších otáčkach aspoň 7–10 minút, kým nezískajú nadýchanú konzistenciu.

3. Múku preosej a opatrne ju po častiach vmiešaj ručne spolu s olejom.

4. Cesto nalej do pripravenej formy, peč v predhriatej rúre asi 20 minút dozlatista a nechaj úplne vychladnúť.

Príprava hruškového kompótu:

1. Hrušky ošúp, odstráň jadrovník a nakrájaj na kocky.

2. V hrnci za stáleho miešania zohrej cukor s citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom, škoricou, rumom a klinčekmi.

3. Pridaj hrušky, nechaj 7–10 minút jemne dusiť a potom nechaj vychladnúť.

Príprava škoricového krému:

1. Želatínové pláty namoč jednotlivo do studenej vody na cca 5 minút.

2. V mise na nízkej rýchlosti krátko spoj mascarpone so smotanou, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, rumom a klinčekmi, potom vyšľahaj na najvyššej rýchlosti do tuhej konzistencie. Pozor: nešľahaj príliš dlho, krém by sa mohol zraziť.

3. Želatínu vlož do malého hrnca a zahrej, kým sa nerozpustí a nezačne sa jemne pariť.

4. Pridaj 1–2 polievkové lyžice mascarpone krému a rýchlo vmiešaj želatínu do zvyšku krému, aby sa nevytvorili hrudky.

5. Krém naplň do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou.

Dokončenie jesenného Malakoff koláča:

1. Oblož piškótu tortovým kruhom a ak máš, aj tortovým golierom.

2. Na okraj piškóty nanes trochu krému, aby kompót a džem nevytiekli.

3. Brusnicový džem zmiešaj s 1–2 polievkovými lyžicami rumu a rovnomerne natri na piškótový základ.

4. Naň rozotri vychladený hruškový kompót.

5. Potom nanes vrstvu krému a uhlaď ju.

6. Piškóty rozpol, krátko namoč do rumovo-vodnej zmesi a rovnomerne rozlož na vrstvu krému.

7. Pokračuj ďalšou vrstvou krému, vrstvou piškót a zakonči vrstvou krému.

8. Koláč nechaj stuhnúť aspoň 5 hodín, ideálne cez noc.

9. Opatrne uvoľni tortový kruh nožom.

10. Koláč potri zvyšným krémom a ozdob praženými lieskovými orechmi a čerstvými plátkami hrušky.

Ďaľšie recepty